23

Obama en Medvedev tekenen historisch ontwapeningsverdrag

[Video] Rusland en VS zetten handtekening in Praag ... Amerikaanse president lost verkiezingsbelofte in

De Amerikaanse president Obama en zijn Russische collega Medvedev ondertekenen donderdag in Praag een nieuw verdrag voor de vermindering van hun strategische kernwapens.


De grootste bedreiging van onze veiligheid is niet meer een nucleaire strijd tussen twee landen, zo citeerde NRC woensdag Obama, “maar nucleair terrorisme door gewelddadige extremisten en het gevaar dat steeds meer landen de beschikking over kernwapens krijgen.”

Donderdag tekenden Obama en Medvedev het zogeheten Nieuwe START-verdrag in het Tsjechische presidentiële paleis op de Praagse burcht. Het verdrag, dat nog geratificeerd moet worden door de Amerikaanse Senaat en de Russische Doema, is voor Obama de eerste concrete stap van zijn ambitieuze nucleaire programma. Een jaar geleden kondigde hij, ook in Praag, aan dat de Verenigde Staten zich zullen inzetten voor een kernwapenvrije wereld.

Onder het verdrag moeten Washington en Moskou hun voorraad strategische kernkoppen binnen zeven jaar inkrimpen tot elk maximaal 1.550 stuks, zo’n 30% minder dan nu is toegestaan. Het verdrag stelt ook beperkingen aan de middelen waarmee de kernwapens worden afgevuurd: intercontinentale raketten, raketten op onderzeeërs en zware bommenwerpers met kerntaken. Het zogenoemde Nieuwe START-verdrag komt in de plaats van het Strategic Arms Reduction Treaty (START) uit 1991.

Lees meer over het akkoord op NOS.nl en bij NRC.

Maandagavond maakte Obama een einde aan de twijfel of hij de Amerikaanse nucleaire doctrine minder agressief durfde te maken, zo meldt De Groene Amsterdammer.

Het was een verkiezingsbelofte, maar door de Republikeinse opmars groeide de twijfel of hij het daadwerkelijk zou aandurven – net als een belofte dat de VS geen nieuwe kernwapens zullen ontwikkelen. Wat bleek: hij durfde het. Obama beperkt scherp de mogelijkheden waaronder de VS kernwapens kunnen inzetten en stopt de ontwikkeling van nieuwe kernwapens. Dat Obama zijn Nuclear Posture Review deze week ontvouwde, is geen toeval: het hangt samen met een reeks andere atoombewegingen. Zo sloten de VS en Rusland vorige week een nieuw ontwapeningsakkoord. In plaats van hoon steeg toen wereldwijd gejuich op bij het nieuws dat de vijanden uit de Koude Oorlog, een slordige twintig jaar na de afsluiting daarvan, afspraken om voortaan in plaats van 2200 1550 kernwapens permanent gereed te houden voor onmiddellijk gebruik. Naast de ruwweg tienduizend kernwapens die beide landen nog op de plank houden voor onvoorziene omstandigheden, natuurlijk.

Lees het hele Groene-artikel hier.

Geef een reactie

Laatste reacties (23)