Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Obama: Geen reisverbod vanuit ebolalanden

  •  
17-10-2014
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
ANP-ObamaEbola_300.jpg
Update: Ebolafonds heeft een miljard nodig, maar nog slechts 20 miljoen binnen … Obama benoemt hoge ebolafunctionaris … Paniek in het Westen nadelig voor West-Afrika
In Amerika heerst paniek over de ebola uitbraak. President Obama liet vandaag weten tegen een reisverbod vanuit ebolalanden te zijn. Zo’n actie zou averechts kunnen werken omdat sommige reizigers dan via andere landen de VS binnen proberen te komen door veiligheidsmaatregelen te omzeilen.
Donderdag werd duidelijk dat één van de verpleegkundigen van de inmiddels overleden ebolapatiënt Thomas Eric Duncan met lichte koorts een commercieel vliegtuig was ingestapt. Vier scholen sloten daarop hun deuren omdat leerlingen en medewerkers van scholen bij Amber Vinson in het vliegtuig hadden gezeten.
Kritiek op Obama en Amerikaanse gezondheidsdirecteuren Daarnaast neemt ook de boosheid toe. Verpleegkundigen deden hun beklag over het gebrek aan heldere veiligheidsvoorschriften. Duncan was eerder met hoge koorts naar huis gestuurd en bovendien zijn twee verpleegkundigen tijdens hun werk met hem, besmet geraakt. Eén van de verpleegkundige Nina Pham werd door haar collega’s bedankt voor haar strijd tegen ebola. Ze vroeg hen het filmpje online te zetten:
De directeur van het Texaanse ziekenhuis heeft zijn excuses aangeboden voor de fouten die zijn gemaakt. Obama blijft herhalen dat de kans op een uitbraak ‘extreem laag’ is, maar het vertrouwen lijkt af te nemen nadat ook is gebleken dat het Centre for Disease and Control (CDC) wist van de lichte koortsverhoging van Vinson, maar haar toch liet reizen. Ook Amerika’s hoogste gezondheidsfunctionaris kreeg de volle laag. Thomas Frieden, directeur van het CDC, werd gisteren verhoord in het Congres omdat hij de controle over de situatie kwijt zou zijn.
Paniek in Westen nadelig voor West-Afrika Intussen verspreid ebola zich als een lopend vuurtje in West-Afrika. In Sierra Leone is er haast geen ebola-vrij gebied meer over. De WHO telt bijna 4.500 doden op 9.000 besmettingen. In de Volkskrant zegt de Amerikaanse expert in global health governance, David Fidler dat de uitbraak een ‘fiasco is van de wereldwijde gezondheidszorg’.
Het is veelzeggend dat we het leger nodig hebben om ebola te bestrijden. Als Artsen zonder Grenzen om het leger roept, weet je dat we diep in de problemen zitten.
VN-secretaris Ban Ki-moon liet weten dat er zeker een miljard aan hulpgeld nodig is, maar dat er nog maar 200 miljoen binnen is. De angst voor ebola in het Westen zal daarentegen geen extra voordeel opleveren voor West-Afrika aldus Fidler. “Als de komende tijd extra geld wordt vrijgemaakt voor ebolabestrijding, zal dat uitsluitend worden gespendeerd aan preventie in de VS.”
Obama heeft reservisten en de Nationale Garde richting West-Afrika gestuurd om daar hulp te bieden. De ruim 4.000 militairen zullen daar helpen met het opbouwen van noodhospitalen en logistieke werkzaamheden verrichten. In de Volkskrant plaatst Fidler zijn twijfels over deze actie. Zijn zorg is wat er gebeurt als de militairen weer wegtrekken. De VN heeft officieel de coördinatie van de hulpactie in handen samen met de WHO Diplomaat, David Nabarro heeft de leiding over de actie, maar Fidler vreest dat dat niet gaat werken. “De grote bijdragen komen van de Amerikanen, Britten en Fransen en dat zijn vooral militaire middelen. Die commandanten gaan echt geen bevelen aannemen van Nabarro.”
Nederlandse hulp
Vanuit Nederland zijn er 200 mensen bereid om naar West-Afrika af te reizen om hulp te bieden. Het AD portretteert tropenarts Erdi Huizenga die een maand geleden nog in quarantaine moest omdat ze mogelijk besmet was met het virus door haar werk in een ziekenhuis in Yele, Sierra Leone waar ze werkte. Ze wil dolgraag terug om haar team te helpen. Net als Huizenga willen veel  hulpverleners wel, maar kunnen ze niet omdat ze zich niet kunnen verzekeren. Partos, de koepel van internationale hulporganisaties, luidde gisteren de noodklok omdat zijn leden personeel moeten terugtrekken uit besmette gebieden. Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat nu weten hulporganisaties te helpen als ze problemen hebben met het afsluiten van verzekeringen voor hun hulpverleners in ebolalanden.
Verscherpte controles Intussen voert Amerika extra controles op vier vliegvelden door. JFK in New York was daar al mee begonnen. De gezondheidsministers van de Europese lidstaten werden het gisteren nog niet eens over controle-afspraken. Wel begint Frankrijk in Parijs nu met het screenen van reizigers van de ene dagelijkse vlucht uit Guinee. Groot-Brittannië gaat screenen vanaf twee vliegvelden en ook treinreizigers via de Kanaaltunnel zullen worden getest. Landen als Jamaica, Guyana en Trinidad hebben wel besloten reizigers uit ebola-getroffen gebieden te weren. Colombia en het Caraïbische eiland Saint Lucia doen dit al.
Update 17.20 uur
President Obama heeft Ron Klain benoemd tot coördinator van de ebola-bestrijding in de Verenigde Staten. Klain, een voormalige adviseur van Obama, moet binnen de eigen landsgrenzen en in West-Afrika de strijd tegen ebola gaan leiden. Belangrijk is daarbij het uitzenden van gekwalificeerd medisch personeel. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is daar een ernstig gebrek aan en dreigt de operatie tegen ebola in West-Afrika daardoor vast te lopen, schrijft NRC.
Volkskrant: Obama stelt reservisten beschikbaar / Kritiek op Obama over ebola groeit (betaalde editie) / Moet er een stolp over West-Afrika (betaalde editie)

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.