Laatste update 22:54
46

Obama haalt uit naar ‘Trumpcare’

Voormalig President Obama maakt de zorgwet van de Republikeinen met de grond gelijk. In een Facebook-bericht reageert Obama op de zorgwet van de Republikeinen die vandaag in de Senaat werd gepresenteerd. Obama schrijft: “Dit is geen zorgwet, het is een enorme overdracht van rijkdom van de middenklasse en arme families naar de rijkste mensen in Amerika.”

Verder zegt Obama dat deze wet “enorme rijkdommen overdraagt aan de rijken en aan de farmaceutische- en verzekeringsindustrieën, betaald door afnemende gezondheidszorg voor alle anderen”. Obama waarschuwt dat dit kan betekenen dat miljoenen mensen hun zorgverzekering kwijt raken. “Simpel gezegd, als er een kans bestaat dat je misschien ziek wordt oud wordt of een familie wil stichten, dan zal deze wet je kwaad doen”. Het hele bericht van Obama vind je hier.

Republikeinse leiders in de Senaat hebben vandaag na weken onderhandelen achter gesloten deuren hun wetsontwerp voor hervorming van de gezondheidszorg gepresenteerd. Het nieuwe zorgplan, moet de Affordable Care Act van Obama (Obamacare) gaan vervangen. Afschaffing van Obamacare was een van de grootste verkiezingsbeloften van Donald Trump. In het nieuwe plan zijn Amerikanen straks niet langer verplicht een zorgverzekering te nemen. Ook voorziet het in belastingverlaging voor de rijken, en er wordt gesneden in Medicaid voor de laagste inkomens.

Volgens kenners is deze wet milder dan de variant waarmee het Huis van Afgevaardigden vorige maand instemde. Dat plan gold als kansloos in de Senaat. Republikeinse senatoren hopen volgende week over de wet te stemmen, maar al vier Republikeinse senatoren hebben gezegd dat zij de wet niet zullen steunen. De vier senatoren, waaronder Rand Paul en Ted Cruz, gaven in een gezamenlijke verklaring aan dat zij de wet niet ver genoeg vinden gaan in de poging Obamacare terug te draaien.

Dat een oud-President reageert op het beleid van zijn opvolger, is heel ongebruikelijk.

Bron: Politico, The Daily Beast, NOS

Geef een reactie

Laatste reacties (46)