26

Obama haalt uit naar ‘schandelijke’ wapenlobby

Wet om wapenbezit in te perken sneuvelt ... Senatoren zwichten voor druk machtige lobby ... Obama: 'Kleine groep houdt breed gesteunde wet tegen'

De Amerikaanse president Barack Obama heeft fel uitgehaald naar senatoren die zich onder druk hebben laten zetten door de wapenlobby. Volgens de president zijn de senatoren gezwicht voor leugens. Obama zegt dat hij opnieuw zal proberen de wapenwet aan te scherpen.


Obama was zichtbaar verontwaardigd nadat een meerderheid van de senatoren een cruciaal onderdeel voor een strengere wapenwet hebben weggestemd. De voorgestelde bepaling moest het mogelijk maken de antecedenten van wapenkopers beter te controleren. De voorstellen zijn gedaan na de massaslachting in Newtown eind vorig jaar waar een zwaarbewapende een bloedbad aanrichtte op een basisschool.

In een toelichting zei Obama dat het voorstel is gesneuveld als gevolg van leugens. Zo beweerden tegenstanders dat er een gigantische database zou worden aangelegd met persoonsgegevens. In werkelijkheid is daar juist geen sprake van, aldus de president.

Ook het verbod op magazijnen met een hoge capaciteit aan kogels kwam niet door de Senaat, evenals een verbod op automatische militaire geweren, de zogeheten assault weapons.

Obama werd er door de wapenlobby van beschuldigd ‘misbruik te maken’ van slachtoffers van wapengeweld. De wet werd onder meer door die slachtoffers bepleit. Mogen mensen wiens leven is verwoest door wapengeweld zich niet meer inzetten voor  een wetswijziging, vroeg de president omgeven door slachtoffers retorisch. Hij noemde de verwerping van de voorstellen schandelijk en bezwoer dat hij zijn pogingen om het wapengeweld terug te dringen zal voortzetten.

NZ Herald: Obama: Gun control loss ‘shameful’

Geef een reactie

Laatste reacties (26)