30

Obama: ‘Internet moet open en vrij zijn’

President Obama wil het internet redden uit de armen van machtige providers

Na de verkiezingsnederlaag is het uitzichtloos geworden dat president Obama in zijn termijn nog een ’democraten-wetsvoorstel’ goedgekeurd krijgt, maar het internet is van iedereen en dat wil hij nu juist gaan redden uit de klauwen van providers. In een boodschap pleit hij voor een meer open internet en en een flink aantal regels over netneutraliteit waar internetproviders zich voortaan aan zouden moeten houden.


Obama roept in zijn speech op tot een open internet dat gelijke kansen biedt voor iedereen. Providers hebben nu de macht in handen om de snelheid van internetverbindingen aan te passen aan soorten internetverkeer.

Afgelopen week publiceerde de Wall Street Journal een rapport over de Amerikaanse telecomwaakhond, de FCC, die veel strengere regels moet gaan opstellen voor providers. Die zouden momenteel deals sluiten met bedrijven om hun content sneller te laten lopen dan ander internetverkeer. Daardoor zou een systeem ontstaan dat wie meer betaalt een voorkeursbehandeling krijgt. Obama is er resoluut op tegen omdat hij vindt dat informatie vrij behandeld moet worden en verkrijgbaar moet zijn voor iedereen.

De FCC heeft een aantal regels opgesteld voor netneutraliteit. Dat houdt onder andere in dat providers worden gekenmerkt als nutsbedrijven waardoor ze macht moeten inleveren. Het zou ook betekenen dat providers in geen geval internetverkeer kunnen blokkeren of afremmen omdat er niet voor is betaald. Ook dwingt het providers om transparanter te werk te gaan.

We mogen niet toestaan dat internetproviders de beschikbaarheid van internet beperken of bepalen welke ideeën en diensten er op de digitale marktplaats van het web als winnaars en verliezers uit de bus komen”, vindt Obama.

Onder de Amerikaanse bevolking is het initiatief van Obama positief ontvangen. Of het hoofd van de FCC met de nieuwe regels in zal stemmen is het afwachten.

Volkskrant: President Obama pleit voor open internet

HuffingtonPost: Obama Urges FCC To Set ‘Strongest Possible Rules’ To Protect Net Neutrality

Geef een reactie

Laatste reacties (30)