25

Obama: Irak groot succes

'We laten een soeverein, stabiel en zelfstandig Irak achter'... Lovende woorden vooral bedoeld om kiezers te winnen volgens critici...

De Amerikaanse president Barack Obama heeft woensdag de uitkomst van de oorlog in Irak een ‘buitengewone prestatie’ genoemd. Dat ondanks vele slachtoffers die zijn gevallen. Volgens critici is het hem vooral te doen om kiezers te winnen.

Obama sprak tijdens een toespraak voor troepen in Fort Bragg.

”We laten een soeverein, stabiel en zelfstandig Irak achter, met een regering die door het volk is gekozen”, aldus Obama.

Hij zei ook dat Amerika lessen moet trekken uit het conflict. ‘Het is makkelijker om een oorlog te beginnen dan om een oorlog te beëindigen.’

De president stond verder stil bij de slachtoffers in Irak. Meer dan een miljoen Irakezen en bijna 4500 Amerikanen kwamen om.

Obama was openlijk tegenstander van de oorlog toen hij nog senator was. Het beëindigen van de oorlog, die bijna 9 jaar duurde, was een politieke belofte van de president.

Volgens diverse verkiezingsdeskundigen zijn alle complimenten voor de Amerikaanse soldaten bedoeld om de stemmen te winnen van de veteranen.

‘Veel kiezers zullen door dit soort toespraken zeggen dat Obama de man is die Osama bin Laden heeft gedood. Dat is beter dan dat ze beginnen over de economie.’ Aldus Tom Donnelly, een amerikaans verkiezingsdeskundige.

Geef een reactie

Laatste reacties (25)