Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Obama: IS gevolg van onze invasie in Irak

  •  
17-03-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
obama_300_15.jpg
'Ook als IS verslagen is, is het probleem niet voorbij'
In een interview met de oprichter van VICE, Shane Smith, zegt de Amerikaanse president Obama dat IS een gevolg is van de Amerikaanse invasie in Irak.
Obama:
IS is een direct uitgroeisel van Al Qaeda in Irak, die voortkwam uit onze invasie. Het is een voorbeeld van een onbedoeld gevolg en precies de reden dat we moeten richten voordat we gaan schieten.
Obama is er van overtuigd dat IS verslagen zal worden, maar dat is volgens hem niet het einde van het verhaal:
Waar ik me zorgen over maak, en waar we ons zorgen over moeten blijven maken, is dat zelfs als IS verslagen is, het onderliggende probleem van ontevreden soenieten in de wereld, maar met name in een aantal van deze gebieden als Libië en Yemen, waar jonge mannen opgroeien zonder onderwijs en hoop voor de toekomst, en de enige manier om erkenning, macht en respect te krijgen is door een strijder te worden. En IS lijkt de sterkste, dus laat ik me daar dan bij aansluiten. En dan geven ze nog een religieuze motivering om dat te doen ook.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.