77

Obama lust Poetin rauw

Amerikaanse president zet Rusland weg als kleine speler … 'Regionale bedreiging' ... Obama eerder bang voor vieze bom op Manhattan dan Rusland

De Amerikaanse president Barack Obama heeft dinsdag tijdens de afsluitende persconferentie van de NSS gedreigd met verdere sancties tegen Rusland als het op dezelfde voet doorgaat in Oekraïne. Wat hem betreft is de annexatie van de Krim nog steeds geen uitgemaakte zaak, wat Rusland ook wil.

Obama herhaalde tijdens de persconferentie dat Rusland rekening moet houden met verdere sancties. Ook zei de president dat hij hoopt dat het IMF snel kan bijspringen met financiële hulp. Aanvullend zei de president dat, hoewel hij zich zorgen maakt over de ontwikkelingen in Oekraïne, Rusland een ‘regionale macht’ is, die haar buren bedreigt ‘uit zwakte, niet omdat Moskou sterk is’. Obama zei eerder wakker te liggen van het schrikbeeld van een vuile bom op Manhattan, dan van Ruslands optreden.

Hij vermoedt dat Rusland nog steeds probeert in te schatten hoe ver het kan gaan. Het is dan ook aan Rusland om nu te laten zien dat het kan voldoen aan internationale regels. Obama:

“Dat is een keuze voor Poetin, hij is de president van Rusland en moet die keuze maken […] We bekijken nu wat voor effecten verschillende sancties kunnen hebben op verschillende groepen. Hoewel dit gevolgen kan hebben voor sommige van onze economieën, zie ik een bereidheid dit samen te dragen.

Op de Krim hebben in pro-Russische milities in de tussentijd Oekraïense activisten ontvoerd en dagenlang mishandeld. Dat laat mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch weten. “Al weken mogen irreguliere gewapende eenheden op het schiereiland amok maken zonder legale bevoegdheid”, aldus HRW.

NRC: Obama dreigt Rusland opnieuw met sancties – ‘Rusland is regionale bedreiging’
Trouw: Obama: ‘Krim zeker niet definitief Russisch’
AD: ‘Pro-Russische activisten Krim martelen’

cc-foto’s: World Economic Forum, Jorge Hernandez

Geef een reactie

Laatste reacties (77)