5

Obama maakt strengere wapenwetten tot prioriteit

VIDEO State of the Union samengevat in drie minuten

De Amerikaanse president Barack Obama heeft in zijn jaarlijkse State of the Union opgeroepen tot strengere wapenwetgeving. Obama maakt het wapengeweld in de VS daarmee tot prioriteit tijdens zijn tweede termijn als president.


Tijdens zijn toespraak stond Obama stil bij de dood van de scholiere Hadiya Pendleton, een meisje dat als majorette aan de inauguratie van de president had deelgenomen en dat twee weken geleden werd doodgeschoten. Leden van het Congres droegen verschillende lintjes om de dodelijke schietpartijen van de afgelopen tijd te herdenken.

Andere onderwerpen die in de State of the Union (hier volledig te zien) voorbij kwamen waren de economie, klimaatverandering, onderwijs, immigratie, defensie en buitenland. NRC Handelsblad maakte een opsomming van de voorstellen van de president op deze terreinen:

Economie: Naast bezuinigingen ook belastingverhogingen voor de rijken. Minimumloon verhogen naar 9 dollar per uur. Meer banen creëren.

Klimaatverandering: Energieverspilling van consumenten en bedrijven in de komende twintig jaar halveren.

Onderwijs: Onderwijs in de VS toegankelijker maken. Een concreet voorstel is om alle vier- en vijfjarigen in de VS toegang geven tot vervroegd onderwijs (pre-school)

Immigratie: Elf miljoen illegalen uitzicht geven op burgerschap, mits aan een aantal voorwaarden wordt voldaan. Ook wil hij meer hooggeschoolde technici binnenlaten.

Defensie: Obama wil voor 2014 34.000 Amerikaanse troepen uit Afghanistan halen, zoals gisteren al bekend was geworden.

Buitenland: Obama wil Jemen, Libië en Somalië helpen om de veiligheid in het eigen land te bewaken. Voor Iran moet een ‘diplomatieke oplossing’ komen.

De volledige tekst van de State of the Union is hier te lezen.

Geef een reactie

Laatste reacties (5)