Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Obama moet banden gedwongen voeding gevangenen vrijgeven

  •  
04-10-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
gbay300.jpg
Media krijgen dan eindelijk te zien hoe gevangenen op Guantanamo Bay gedwongen gevoed worden ... Advocaten zijn blij maar Obama kan nog in beroep gaan
Een Amerikaanse rechter heeft Obama’s regering bevolen video’s vrij te geven waarop te zien is hoe gevangenen op Guantanamo Bay tijdens hun hongerstaking gedwongen worden te eten. Verschillende media hadden de rechter verzocht hen toegang te verstrekken tot deze banden. Daarop is te zien hoe onder andere de Syrische gevangene Abu Wa’el Dhiab uit zijn cel wordt gedwongen en gevoed wordt.
Jon Eisenberg, advocaat van Abu Wa’el Dhiab:
We zijn dankbaar voor dit besluit, welke het de Amerikaanse bevolking mogelijk maakt te zien met welke mishandelingen deze vreedzame hongerstakers te maken krijgen.
De banden blijven verzegeld totdat de ogen en stem van de gevangenen onherkenbaar zijn gemaakt. Dhiab is gevangene op Guantanamo Bay sinds 2002 en is het gezicht geworden voor de pers van systematische toediening van dwangvoeding aan gedetineerden. Samen met 99 anderen weigerde hij vorig jaar om te eten of te drinken. En dus werd het hem letterlijk en figuurlijk door zijn keel geduwd.
De regering van Obama kan nog tot vrijdag in beroep gaan tegen het vonnis.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.