Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Obama moet weer rechtzaken toestaan op Guantanamo Bay

  •  
08-03-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANP-Guantanamo_omarkhadr300.jpg
Amerikaanse president had gehoopt gevangenis te kunnen sluiten. Congres staat niet toe dat terreurverdachten op vaste land worden berecht
Op Guantanamo Bay, de Amerikaanse militaire basis en gevangenis op Cuba, mogen weer mensen worden berecht. Hiervoor heeft de Amerikaanse president Barack Obama maandag getekend. Obama draait hiermee een besluit van twee jaar geleden terug, dat moest leiden tot sluiting van de controversiële gevangenis. Het congres staat echter niet toe dat de terreurverdachten die nu op de basis vastzitten op het Amerikaanse vaste land worden berecht. Dat meldt de New York Times.
In een verklaring zei Obama dat hij blijft streven naar sluiting van Guantanamo Bay en naar de berechting van terreurverdachten door civiele in plaats van militaire rechtbanken, zo schrijft de New York Times
De weigering van het congres om de gevangenen van Guantanamo op het vaste land te laten berechten frustreert onder andere de wens van de regering Obama om Khalid Sheikh Mohamed voor het gerecht te brengen. Deze man zou het brein achter de aanslagen op de Twin Towers zijn geweest. Functionarissen om Guantanamo wilden niet zeggen of Sheikh Mohamed nu voor een militaire rechter moet komen, of dat hij moet wachten tot hij wel voor een civiele rechter kan verschijnen.
Lees meer bij de New York Times: Obama clears way for Guantanamo trials

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.