19

Obama: Netanyahu’s opmerkingen schaden vredesbesprekingen

Netanyahu zei eerder niets te zien in een Palestijnse staat

De Israëlische premier Netanyahu heeft met zijn opmerking dat hij niets in een Palestijnse staat ziet, de vredesonderhandelingen in gevaar gebracht. Dat zegt de Amerikaanse president Obama in een interview met de Huffington Post.

Netanyahu kwam twee dagen na zijn uitspraken alweer terug op zijn weigering van een Palestijnse staat toen bleek dat zijn Likud-partij tegen de verwachtingen in een grote verkiezingsoverwinning boekte. Een tweestatenoplossing zag hij toen alsnog wel als optie. Obama zegt in het interview:

Deze retoriek van Netanyahu past niet in de tradities van Israël. (..) De Israëlische democratie is gebaseerd op gelijkheid en een eerlijke behandeling van alle inwoners van het land. En dat is denk ik het beste aan de Israëlische democratie. (..) Als dat verloren gaat, dan geeft dat niet alleen munitie aan mensen die niet geloven in een Joodse staat, maar dan wordt ook de betekenis van democratie in het land aangetast.

Obama heeft Netanyahu in een telefoongesprek laten weten dat een tweestatenoplossing de enige manier is waarop Israël kan voortbestaan. Ook vertelde de Amerikaanse president de Likud-leider dat zijn opmerkingen ervoor hebben gezorgd dat veel mensen niet meer overtuigd zijn van de zin van onderhandelingen.

Er is vanuit de internationale gemeenschap kritiek op hoe Tel Aviv met de mensenrechten omgaat van Palestijnen, zowel binnen als buiten de internationaal erkende grenzen van het land.

Zie ook: Israël is helemaal geen democratie

NOS: Obama: Netanyahu bemoeilijkt vredesoverleg Midden-Oosten

Cc-foto: Andlun1

Geef een reactie

Laatste reacties (19)