4

Obama onder vuur

Video: Obama houdt stand in hevig economische vragenuur

Obama wil dat de overheid uit de buurt blijft van innovatie op de arbeidsmarkt en het creëren van banen. In CNBC’s Town Hall spreekt hij zijn grote waardering uit voor de Amerikaanse vrije markteconomie. Onder het Amerikaanse publiek heerst onvrede over Obama’s optreden tegen de financiële crisis en zijn sterke betrokkenheid bij de beurs en de top van het Amerikaanse bedrijfsleven.


Obama hield heldhaftig stand tijdens het interview. Obama:

Het enige dat ik heb gezegd is dat we moeten zorgen dat we niet dezelfde fouten maken waardoor we uiteindelijk in deze crisis zijn beland zijn. […] De economie stond op moment van instorten toen ik president van Amerika werd.

Obama kreeg veel kritiek op zijn aanpak van Wall Street, de Amerikaanse effectenbeurs. Critici menen dat Obama’s deprimerende speeches en maatregelen de economische groei belemmeren. Bijna driekwart van de Amerikanen vindt dat de aangekondigde financiële maatregelingen van Obama slecht zijn voor de economie, meldt CNBC. Maar er is ook andere kritiek uit andere hoek: die critici vinden dat het Witte Huis zich te veel laat beïnvloeden door Wall Street en de Amerikaaanse ‘captains of industry’. Obama liet zich er niet door van de wijs brengen:

Ik geloof er in dat we moeten zorgen dat de basisregels goed gaan werken. En dat consumenten, arbeiders en burgers geen misbruik kunnen maken van het systeem. Ze moeten niet denken dat de maatregelen alleen tegen hun werken. (…) In elke speech, in elk interview dat ik geef vertel ik op welk onderdeel Amerika zich onderscheidt en wat onze economie op de lange termijn zo succesvol maakt. We hebben een van de meest dynamische vrije economieën ter wereld. (…) De overheid kan niet de meerderheid van de banen scheppen, dat doe de markt. Uiteindelijk willen we allemaal ons brood verdienen met een goed idee en daar mee aan de slag gaan.

CNBC: Obama: I Am Not Vilifying Business

Geef een reactie

Laatste reacties (4)