2

Obama reikt prijs uit aan vrouwen die zich tegen Mugabe verzetten

President: zij laten zien dat ze de macht van hun onderdrukker kunnen breken met hun eigen kracht

De president van de Verenigde Staten Barack Obama heeft maandag een vrouwenorganisatie geëerd die het heeft gedurfd om de confrontatie aan te gaan met de Zimbabwaanse dictator Robert Mugabe. Zij kregen van hem de Robert F. Kennedy Human Rights Award uitgerijkt.

Door redactie Joop
“Vaak komen ze niet ver, voordat ze tegenover president Mugabe’s oproerpolitie komen te staan”, zei president Obama tijdens een ceremonie voor Magodonga Mahlangu en haar organisatie Women of Zimbabwe Arise (WOZA).

“Magodonga heeft de vrouwen van WOZA en de Zimbabwanen laten zien dat ze de macht van hun onderdrukker kunnen breken met hun eigen kracht.”

De VS willen dat Mugabe ophoudt met het arresteren van politieke tegenstanders en het monddood maken van de pers in zijn land. Ook moet hij een de regeringsverantwoordelijkheid delen met oppositieleider Morgan Tzvangirai, zoals afgesproken in het regeerakkoord van september 2008.

Mugabe wordt in het westen verantwoordelijk gehouden voor de dramatische, economische neergang die Zimbabwe heeft doorgemaakt sinds zijn aantreden als president in 1980, toen het land onafhankelijk werd van kolonisator Groot-Brittannië.

Op zijn beurt zegt Mugabe dat de armoede in zijn land wordt veroorzaakt door de sancties die het Westen oplegt. Die zijn volgens Mugabe een straf voor het feit dat hij landbouwgrond van blanke boeren afpakt en aan landloze, zwarte Zimbabwanen geeft. Critici zeggen dat dit beleid vooral bedoeld is als middel om politieke tegenstanders te intimideren en land te geven aan trouwe leden van zijn partij, de Zanu PF.

Na lange onderhandelingen vormt Zanu PF nu een regering samen met de Democratic Movement for Change van Morgan Tzvangrai die nu premier is.

Dit artikel is een vertaald uit de Mail & Guardian Online

Geef een reactie

Laatste reacties (2)