26

‘Obama’s beste speech ooit’

Amerikaanse president spreekt menigte toe bij herdenking in Selma

De Amerikaanse president Barack Obama heeft zaterdag een menigte toegesproken bij de herdenking van het bloedig neerslaan van de vrijheidsmarsen, 50 jaar geleden. Hij sprak de menigte van tienduizenden mensen toe bij de Edmund Pettus Bridge in Selma, in de zuidelijke staat Alabama. In Selma vond op 7 maart 1965 de eerste van drie marsen plaats.


Bij de mars in 1965 eisten zo’n 600 Afro-Amerikanen gelijke burgerrechten op, waaronder het stemrecht. Politieagenten en racisten vielen de demonstranten aan, ze werden met knuppels en traangas bewerkt. Tientallen raakten gewond; de dag ging de geschiedenis is als Bloody Sunday. 

De Afro-Amerikanen gaven echter niet op. Onder leiding van Martin Luther King werden nog twee marsen gehouden, die uiteindelijk leidden tot het aannemen van een nieuwe kieswet met gelijke rechten voor Afro-Amerikanen.

Obama liep met zijn familie na de speech over de beruchte brug, die de naam draagt van een generaal van de Geconfedereerde Staten van Amerika en een senator na de Burgeroorlog. Saillant detail: Edmund Pettus was ook lid van de Klu Klux Klan en een fanatieke voorstander van de slavernij.

De speech die Obama hield wordt online ook wel zijn beste speech ooit genoemd. Bekijk hem hier boven terug.

Geef een reactie

Laatste reacties (26)