41

Obama’s revanche

President wint debat met rivaal Romney ... Peiling: 46-39

Na een mat eerste debat waarbij Obama vooral de beruchte lege stoel van Clint Eastwood leek te imiteren, werd het tweede debat een vertrouwde krachtmeting tussen de twee kandidaten. Uitdager Romney ging tijdens het debat minstens een keer duidelijk de mist in. Hij beweerde dat het twee weken duurde eer dat Obama de aanslag op de Amerikaanse ambassade in Libië veroordeelde als terreurdaad. Dat is onwaar en werd ter plekke door de debatleider gecorrigeerd. Zie het fragment.


De NOS schrijft:

De twee politici waren fel, ze onderbraken elkaar regelmatig. President Obama oogde een stuk gemotiveerder dan bij het eerste debat in Denver, begin deze maand. Romney maakte volgens correspondent Eelco Bosch van Rosenthal de grootste fout tijdens het debat. Romney zei dat Obama pas na 2 weken de aanval op het Amerikaanse consulaat in Benghazi een terreuraanval noemde, maar dat klopt niet.

Inzet van het debat was de economie:

Volgens Obama is er meer aandacht nodig voor onderwijs en voor schonere vormen van energie, zoals windenergie. “Het plan van Romney is om de oliebedrijven het energiebeleid te laten bepalen,” zei de president. Romney reageerde door te zeggen dat hij meer “echte banen” wil in de Amerikaanse olie- en gasindustrie.

Obama toonde zich fel en alert. Hij viel nu ook Romney aan op diens uitspraak dat  ’47 procent van de Amerikanen’ altijd voor Obama is en bestaat uit mensen die niets uitvoeren.

De Volkskrant:

Romney was op zijn sterkst toen de economie ter sprake kwam – en hij liet geen moment onbenut om het onderwerp aan te kaarten. Hij wees er herhaaldelijk op hoe slecht de economie er voor staat en hoeveel mensen zonder baan zitten.

Een peiling van onder kijkers stelde dat 46 procent van de kijkers Obama het sterkst vond tegen 39 procent voor Romney.

De Volkskrant zet een aantal opmerkelijke citaten uit het debat op rij. Zoals deze van Obama:

‘Romney heeft geen vijfpuntenplan, hij heeft slechts één punt. Hij wil ervoor zorgen dat er andere regels gelden voor mensen aan de top.’

Volkskrant: Het debat van minuut tot minuut

Geef een reactie

Laatste reacties (41)