16

Obama’s stamcelproject wordt door rechter stilgelegd

Het initiatief van Obama om wetenschappelijk onderzoek naar stamcellen onafhankelijk te houden van politieke invloeden, lijkt nu door een eerdere aangenomen wet te worden ingeperkt

Stamcelonderzoek waarbij menselijke embryo’s worden gedood, mogen niet langer door de Amerikaanse overheid gefinancierd worden. De rechter blokkeert de tijdelijke overheidsgeldstroom naar wetenschappelijke instellingen die stamcelonderzoek doen. Aldus de Huffington Post.

Christelijk geïnspireerdere groeperingen in Amerika zijn naar de rechter gestapt. Ze willen dat de Amerikaanse wet die overheidssteun aan stamcelonderzoek toestaat, aan banden wordt gelegd. Ze maken veel kans om hun gelijk te halen. De nieuwe aangenomen wet van Obama zou in strijd zijn met een wet uit 1996, schrijft Deredactie.be. Deze wet stelt dat overheidsgeld niet gebruikt mag worden ‘voor de creatie van een menselijke embryo of embryo’s voor onderzoek’ of ‘voor onderzoek waarbij een embryo wordt vernietigd, weggegooid of bewust blootgesteld aan het risico op kwetsuren of overlijden’.

Kort na zijn inauguratie besloot Barack Obama stamcelonderzoek te financieren vanuit de overheid. Daarmee hief hij de beperkingen van zijn voorganger George Bush op. Obama wil wetenschappelijk onderzoek vrijhouden van politieke invloeden. Hij vindt het maatschappelijk belang van stamcelonderzoek opwegen tegen de ‘morele waarden’. Stamceltherapie kan op den duur namelijk tot een betere behandeling leiden van bepaalde ziektes als Parkinson, diabetes en kanker, schrijft de Volkskrant.

Een van de onafhankelijke organisaties die de rechtszaak tegen de overheid heeft aangespannen is Nightlight Christian Adoptions. Zijn leveren landelijk en wereldwijd embryo’s aan vruchtbaarheidsklinieken, maar beweren dat door de nieuwe wet van Obama steeds minder embryo’s ter beschikking gesteld kunnen worden voor adoptie. Tegenstanders van stamcelonderzoek vinden dat stamcelonderzoek gelijk staat aan moord omdat stamcellen alleen uit embryo’s worden onttrokken.

De rechter oordeelde dat stamcelonderzoek gefinancierd door private middelen nog wel mag blijven bestaan.

Volkskrant: Minder geld voor stamcelonderzoek VS
Huffington Post: Obama Administration Stem Cell Regulations Temporarily Blocked
Deredactie: Rechter schroeft Obama’s stamcellenplannen terug

cc-foto: The Scott

Geef een reactie

Laatste reacties (16)