Laatste update 23:07
65

Obama tegen zwarte Amerikanen: een stem voor Clinton is er één voor mij

De Amerikaanse president Barack Obama heeft tijdens een bijeenkomst van zwarte congresleden een gepassioneerde speech gehouden over waarom zwarte Amerikanen op Hillary Clinton moeten stemmen. “Als je het niet doet, is het een persoonlijk belediging richting mijn nalatenschap”, stelde Obama.

In de peilingen staat Clinton er niet al te best voor. Volgens opiniepeilers loopt zij maar 0.9 procent voor op Trump. Obama zijn populariteit daarentegen ligt rond de 58 procent, wat ongekend hoog is. De Clinton campagne kan goed gebruik maken van hoe geliefd de president en Michelle Obama zijn om stemmen voor de Democratische presidentskandidaat te werven.

“Als ik iemand hoor zeggen dat hun stem er niet toe doet en dat het niet uit maakt wie we kiezen. Lees je geschiedenis. Het doet ertoe. We moeten mensen aan het stemmen krijgen. En als jullie Michelle en mij een goed afscheid willen geven, zorg ervoor dat mensen zich laten registreren. Mijn naam staat misschien niet op het biljet maar mijn erfenis wel.”

Clinton is – vooral bij zwarte kiezers – onpopulair, vanwege onder andere het beleid van haar echtgenoot dat ervoor gezorgd heeft dat duizenden zwarte jongemannen voor lichte vergrijpen lang vast kwamen te zitten, haar stigmatiserende woorden over die groep en wat voor veel Amerikanen geldt is het gevoel van onbetrouwbaar zijn. Ondanks dat de kandidaat veel van het bovenstaande terug heeft genomen en in haar beleidsvoorstellen belooft te ageren tegen racisme en discriminatie in de Amerikaanse samenleving.

Obama attendeert zwarte kiezers erop dat een stem voor Clinton een stem minder voor ‘haar tegenstander’ is en extra steun is aan zijn progressieve administratie, die door haar in stand gehouden zal worden. Waarden zoals: tolerantie, democratie, rechtvaardigheid, goede scholen zouden onderdeel blijven van Clintons beleid.

 

Geef een reactie

Laatste reacties (65)