19

Obama tekent Kafkaëske defensiewet

Terreurverdachten mogen voor onbepaalde tijd zonder proces worden vastgehouden. Sluiting Guantanamo Bay wordt vrijwel onmogelijk

De Amerikaanse president Barack Obama heeft gisteren zijn handtekening gezet onder de omstreden National Defense Authorization Act. Het wetsvoorstel geeft het leger een grotere rol bij het afhandelen van zaken tegen terreurverdachten. Verdachten kunnen voor onbepaalde tijd en zonder proces worden vastgehouden, meldt NRC Handelsblad. Bovendien wordt het nu moeilijker om het gevangenenkamp Guantanamo Bay te sluiten. Dat was een verkiezingsbelofte van Obama.

Republikeinen en Democraten onderhandelden maandenlang over het wetsvoorstel, dat raakt aan de grondwettelijke bescherming van de Amerikaanse burgers. Op het laatste moment kwamen de twee partijen op 16 december tot een compromis, aldus NRC. De wet geldt nu nadrukkelijk niet voor Amerikaanse staatsburgers en de president houdt het laatste woord over de detentie en doorverwijzing van terreurverdachten. Daarmee belooft Obama er zelf op toe te zien dat het leger zijn macht niet misbruikt.

De wet is niet geheel toevallig goedgekeurd op Oudejaarsavond, een moment waarop veel mensen niet echt het nieuws volgen, schrijft de Belgische publieke omroep VRT. Obama heeft een “signing statement” aan de wet toegevoegd, een presidentiële bedenking waarbij hij voorbehoud maakt bij de wet. “Ik onderteken de wet hoewel ik ernstige bedenkingen heb bij bepaalde provisies zoals de arrestatie, het verhoor en strafrechterlijke vervolging van veronderstelde terroristen”, schrijft hij.
Critici zeggen dat de nieuwe wet nog veel gevaarlijker is voor de burgerrechten dan de beruchte Patriot Act, die werd aangenomen door de regering-Bush na de aanslagen van 11 september 2011.

NRC: Obama tekent omstreden defensiewet met ‘ernstige bezwaren’

VRT: Barack Obama tekent controversiële wet

Foto-cc: On Being

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (19)