12

Obama trekt 50 miljoen uit om bijen te redden

Witte Huis berekende dat bijen jaarlijks voor 15 miljard bijdragen aan de Amerikaanse economie

President Obama heeft een speciale werkgroep opgezet om de achteruitgang van het aantal honingbijen tegen te gaan. De werkgroep gaat onderzoek doen naar de oorzaken en maatregelen bedenken om bijensterfte tegen te gaan. Er is 50 miljoen dollar beschikbaar gesteld voor de redding van de honingbij en andere insecten die belangrijk zijn voor de land- en tuinbouw.

Dat meldt de NOS. Het gaat over de hele wereld slecht met de bijen, in de Verenigde Staten is de bijenpopulatie de afgelopen winter zelfs met 23 procent gekrompen. De meningen verschillen nog steeds over hoe dat precies komt. Sommige wetenschappers geven de schuld aan het gebruik van pesticiden met zogeheten neonicotinoïden. Die pesticiden zouden de bijenverdwijnziekte of colony collapse disorder veroorzaken. Maar anderen noemen ziektes en parasieten zoals de varroa-mijt als mogelijke oorzaken.
Veel landbouwgewassen hebben bijen nodig voor de bestuiving. Er zijn ook andere insecten die bloemen bestuiven, zoals de monarchvlinder, maar ook die gaan in Noord-Amerika sterk achteruit. Het Witte Huis heeft berekend dat de insecten ieder jaar goed zijn voor 15 miljard dollar.

CC-foto: Jorge Laranjo

Geef een reactie

Laatste reacties (12)