22

Obama vastberaden en strijdbaar: ‘hard werken moet weer lonen’

Kijken: State of the Union speech van Amerikaanse president

Vannacht heeft president Obama in Amerika zijn zesde State of the Union gehouden, zijn jaarlijkse toespraak waarin de regeringsplannen voor het komende jaar bekend worden gemaakt.


Er stond veel op het spel, want de president is er het afgelopen jaar niet populairder op geworden. Dit had onder andere te maken met de lastige invoering van zijn Obamacare, de gestrande strengere wapenwetten en de onthullingen van klokkenluider Snowden. Ook is het verschil tussen arm en rijk nog groter geworden.

Een van de belangrijkste punten die Obama maakte was dat hij gaat werken aan het verschil tussen arm en rijk. De president wil dat hard werken en verantwoordelijkheid nemen weer gaat lonen. Kortom, hij gaat zich meer inzetten voor de middenklasse. Ook wil  hij het minimumloon van federale ambtenaren gaan verhogen van 6,10 naar 10,10 dollar per uur.

Opvallend was dat de president zei dat, als het hem niet zou lukken bepaalde maatregelen door te voeren, hij desnoods  het Congres zal passeren. De president heeft daarvoor een speciale bevoegdheid, de zogenaamde executive order. Maar op die uitspraak kreeg hij ook kritiek. De Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden John Boehner, zei na de toespraak dat Obama de grondwet moet respecteren en niet buiten zijn bevoegdheden mag treden. “Presidenten maken geen wetten.”

Lees ook ‘Dit was meer dan ooit een State of the president‘ bij de Volkskrant en ‘Obama’s opvallendste uitspraken‘ door Eric Mouthaan.

Geef een reactie

Laatste reacties (22)