26

Obama: ‘Verkeerd afgelopen executie onmenselijk’

Experimenten nieuwe gif-injecties na EU-boycot lopen uit op een drama

Amerikaanse president Barack Obama heeft woensdag de mislukte executie in de Amerikaanse staat Oklahoma veroordeeld, meldt een woordvoerder van het Witte Huis.

Clayton Lockett, ter dood veroordeeld omdat hij een 19-jarige vrouw neerschoot en daarna levend begroef, kreeg dinsdag een injectie toegediend van een nieuwe gifcocktail bestaande uit drie stoffen. Helaas ging het mis omdat er een ader was gesprongen en het gif zich hierdoor niet kon verspreiden door het lichaam. Lockett begon te trillen en wilde opstaan. Hoewel de executie werd stopgezet, overleed hij alsnog aan een hartaanval.

Onmenselijk, volgens Obama, die overigens geen voorstander is van de doodstraf, maar begrijpt waarom dat na gruwelijke misdaden een passende straf is:

Maar dan moet de uitvoering wel op een menselijke manier gebeuren. En daar ontbrak het in dit geval aan.

De executie van kinderverkrachter en moordenaar Charles Warner die daarna stond gepland is nu twee weken uitgesteld. Hij zou met dezelfde cocktail worden omgebracht, maar zijn advocaat wil nu dat er meer duidelijkheid komt over de nieuwe cocktail.

Een cocktail die gebruikt wordt bij executies bestaat uit drie middelen, zodat de ter dood veroordeelde drie fases doorgaat. Bij de eerste fase wordt er een middel toegediend om bewusteloos te raken. Een tweede middel zorgt ervoor dat de ter doodveroordeelde stopt met ademhalen en uiteindelijk na toedienen van het derde middel overlijdt de gedetineerde aan een hartaanval.

Een van de middelen is niet meer te krijgen, omdat in 2011 de EU het niet meer naar de VS wilde exporteren vanwege het toepassen bij executie. Dit was ook de reden waarom de enige Amerikaanse fabriek die het middel maakte er ook mee stopte. Hierdoor wordt er steeds meer geëxperimenteerd met verschillende samenstellingen voor het juiste gif, met alle gevolgen van dien.

cc-foto: NASA HQ PHOTO
NU.nl: Obama veroordeeld misgelopen executie in Oklahoma
NOS: Problemen bij executie Oklahoma
RTL: Doodstraf in de VS, hoe zat het ook alweer?

Geef een reactie

Laatste reacties (26)