Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Obama: 'Verkeerd afgelopen executie onmenselijk'

  •  
30-04-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
63 keer bekeken
  •  
Obama20140430-300.jpg
Experimenten nieuwe gif-injecties na EU-boycot lopen uit op een drama
Amerikaanse president Barack Obama heeft woensdag de mislukte executie in de Amerikaanse staat Oklahoma veroordeeld, meldt een woordvoerder van het Witte Huis.
Onmenselijk, volgens Obama, die overigens geen voorstander is van de doodstraf, maar begrijpt waarom dat na gruwelijke misdaden een passende straf is:
Maar dan moet de uitvoering wel op een menselijke manier gebeuren. En daar ontbrak het in dit geval aan.
De executie van kinderverkrachter en moordenaar Charles Warner die daarna stond gepland is nu twee weken uitgesteld. Hij zou met dezelfde cocktail worden omgebracht, maar zijn advocaat wil nu dat er meer duidelijkheid komt over de nieuwe cocktail.
Een cocktail die gebruikt wordt bij executies bestaat uit drie middelen, zodat de ter dood veroordeelde drie fases doorgaat. Bij de eerste fase wordt er een middel toegediend om bewusteloos te raken. Een tweede middel zorgt ervoor dat de ter doodveroordeelde stopt met ademhalen en uiteindelijk na toedienen van het derde middel overlijdt de gedetineerde aan een hartaanval.
Een van de middelen is niet meer te krijgen, omdat in 2011 de EU het niet meer naar de VS wilde exporteren vanwege het toepassen bij executie. Dit was ook de reden waarom de enige Amerikaanse fabriek die het middel maakte er ook mee stopte. Hierdoor wordt er steeds meer geëxperimenteerd met verschillende samenstellingen voor het juiste gif, met alle gevolgen van dien.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.