9

Obama vindt bonussen ineens vanzelfsprekend

Amerikaanse president ligt onder vuur door begripvolle woorden over miljoenenbonussen van twee bankiers

De Amerikaanse president Barack Obama heeft zijn eigen kritiek op de bancaire bonuscultuur op pijnlijke wijze ondergraven. In reactie op miljoenenbonussen van twee bekende bankiers bij JP Morgan Chase en Goldman Sachs reageerde hij met de opmerking ‘dat dit onderdeel is van het vrijemarktsysteem’. De kritiek zwelt aan.

Door redactie Joop

“We want our money back!” klonk het ooit zo moedig uit de mond van de Amerikaanse president. Obama liet er nog maar een paar weken geleden geen enkel misverstand over bestaan dat de bonuscultuur in de VS geen stand kon houden in deze tijden van economische tegenslag.

Nu ligt hij echter onder vuur door begripvolle woorden over de toewijzing van exorbitante bonussen aan twee bankmannen. Bloomberg bericht vandaag over zijn reactie op de 17 miljoen dollar bonus voor Jamie Dimon van JP Morgan Chase en de 9 miljoen die Lloyd Blankfein van Goldman Sachs opstrijkt. Daarover zegt Obama:

Ik ken beide mannen; het zijn heel slimme zakenlieden (…). Net als de meeste Amerikanen misgun ik mensen geen succes of welvaart. Dat is onderdeel van het vrijemarktsysteem.

Door deze uitspraken is de geest nu uit de fles. Op The Huffington Post schrijft MIT-hoogleraar Simon Johnson met onverholen boosheid:

Begrijpt de president werkelijk niet dat Dimon en Blankfein banken bestieren die door beleidsmakers en zelfs de financiële markt beschouwd worden als “too big to fail”? Dit is de anti-these van een vrijemarktsysteem. Niet alleen zijn hun banken gered door toedoen van de regering in 2008/2009, maar bovendien betekent de overdreven genereuze aard van deze uitkoop dat het speelveld nu zwaar is overgeheld ten gunste van deze banken.

Deze uitspraken van Obama gaan hem nog naarstig achtervolgen in de toch al steeds kritischer wordende publieke opinie in de Verenigde Staten.

Geef een reactie

Laatste reacties (9)