23

Obama: ‘Vrede vereist strijd’

Amerikaanse president vandaag in Noorwegen voor Nobelprijs

Negen dagen nadat hij had besloten dertigduizend extra militairen naar Afghanistan te sturen, arriveerde president Barack Obama donderdagochtend in Oslo om de Nobelprijs voor de Vrede in ontvangst te nemen. In het vliegtuig op weg naar de Noorse hoofdstad werkte de president nog aan zijn acceptatiespeech, waarin hij volgens zijn medewerkers de Afghaanse paradox direct zou behandelen: het bewerkstelligen van vrede en veiligheid vereist soms het voeren van gewapende strijd.


Zelf zegt de president dat hij weet niet in de voetsporen te kunnen treden van winnaars als Nelson Mandela en Moeder Teresa, schrijft Het Parool. Het Witte Huis gaat publicitair heel terughoudend om met deze wel erg hoge onderscheiding voor Obama. Zo doet de president in Oslo geen officieel tv-interview en heeft hij – tot ongenoegen van de Noren – bedankt voor een lunch met koning Harald.

Na een gesprek met de Noorse premier Stoltenberg bevestigde Obama dat de terugtrekking van de Amerikanen uit Afghanistan in juli 2011 begint (zie video). Hij noemde drie speerpunten in zijn beleid aangaande wereldvrede: het voorkomen van de verspreiding van kernwapens, de klimaatverandering een halt toeroepen en het stabiliseren van Afghanistan.

Geef een reactie

Laatste reacties (23)