Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Obama: VS kan wel met minder kernwapens toe

  •  
11-02-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Flickr_Obama__NasaHQ_300
Amerikaanse president zal onderwerp dinsdag aansnijden in zijn State of the Union
President Barack Obama wil het Amerikaanse kernwapenarsenaal met een derde verkleinen. De VS zouden nu ongeveer 1700 nucleaire wapens hebben, dat moet worden teruggebracht tot iets meer dan 1000, zo melden bronnen binnen het Witte Huis. Obama zal het plan morgen tijdens zijn jaarlijkse State of Union-toespraak bekend maken, schrijft The New York Times maandag.
De Volkskrant citeert een vertrouweling die betrokken zou zijn bij de onderhandelingen uit New York Times :
De president gelooft dat we met radicale vermindering van het aantal kernwapens veel geld kunnen besparen zonder daarmee de Amerikaanse veiligheid aan te tasten
Obama hoopt dat zijn Russische collega, Vladimir Poetin, ook bereid zal zijn om het aantal kernwapens terug te dringen. Een verdrag uit 2009 stelt eigenlijk al dat het aantal kernwapens van zowel de VS als Rusland in 2018 teruggebracht moet zijn naar ongeveer 1550. Het plan om te snijden in het kernwapenarsenaal is binnen het Witte Huis ook al twee jaar onderwerp van discussie, maar de plannen bleven onaangeroerd door de verkiezingen, aldus de Volkskrant.
Israël en Iran Obama reist in maart naar Israël. Hij zal daar premier Benjamin Netanyahu op het hart drukken niet over te gaan tot een aanval op Iran. Dat hebben Israëlische media maandag gemeld bij monde van regeringskringen in Washington.
Netanyahu heeft herhaaldelijk gewaarschuwd dat Iran nog dit jaar een atoombom zou fabriceren. Obama wil tijdens zijn bezoek ervoor pleiten de onderhandelingen met het bewind in Teheran tijd te gunnen, zo bericht de Volkskrant.
Foto-cc: Nasa HQ

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.