76

Obama waarschuwt Rusland

2000 Russische militairen vallen de Krim binnen .... Militaire vliegvelden in Sebastopol en de regionale hoofdstad Simferopol bezet ... VS zegt steun toe aan nieuwe leiding Oekraïne 

Russische troepen hebben het autonome schiereiland de Krim ingenomen en de militaire vliegvelden bezet, dat meldt het Russische persbureau Interfax. Voor zover bekend zijn daarbij geen doden of gewonden gevallen. De militairen dragen helmen en gepantserde lichaamsbeschermin, en zouden worden begeleid door pantserwagens.

Interfax citeert bronnen uit militaire kringen in de regio die zeggen dat de Russen de vliegvelden hebben bezet om te voorkomen dat andere strijdende partijen hun positie overnemen. De Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken Arsen Avakov bevestigt dat de twee vliegvelden zijn bezet door Russische militairen en spreekt van ‘een gewapende invasie’. Op zijn Facebookpagina is te lezen dat ‘de bezetting in strijd is met alle internationale overeenkomsten en normen’.

De gebeurtenissen op de Krim hebben de reeds heftige spanningen tussen Oekraïne en buurland Rusland geïntensiveerd. De Russen stuurden eerder al gevechtsvliegtuigen naar het gebied om de grens te bewaken en boden onderdak aan de gevluchte president van Oekraïne Viktor Janoekovits. Het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken wil met spoed overleg met Rusland. Iedere beweging van het Russische leger buiten hun basis zal door de regering in Kiev worden beschouwd als ‘een daad van agressie’.

Eerder deze week waarschuwde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, Poetin al voor Koude Oorlogtoestanden, indien de Russen zich militair zouden bemoeien met de situatie in Oekraïne.

Update 14.00
De NOS meldt dat Rusland in gesprek wil blijven met de leiders van Oekraïne over economische hulp. Ook het IMF en de G8 moeten erbij worden betrokken, zegt president Poetin. Het IMF heeft al aangekondigd dat er medewerkers naar Kiev gaan.

Poetin heeft zijn regering ook gevraagd na te denken over een verzoek vanuit het Oekraïense schiereiland de Krim om humanitaire hulp. Op de Krim wonen veel mensen van Russische afkomst, die ook de vertrokken Oekraïense president Janoekovitsj aanhingen. Janoekovitsj werd gesteund door de Russen, onder meer met goedkoop gas.

De Amerikaanse vicepresident Joe Biden heeft op zijn beurt de Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek de “totale steun” van de Verenigde Staten, zo meldt het Belgische krant De Morgen. Dat blijkt uit een mededeling van het Witte Huis.

Biden heeft Jatsenjoek, die donderdag door het parlement tot premier werd uitgeroepen, tijdens een telefoongesprek “verzekerd dat de Verenigde Staten aan Oekraïne hun volledige steun zullen bieden bij de noodzakelijke hervormingen om opnieuw economisch gezond te worden, de verzoening voort te zetten, haar internationale verplichtingen te respecteren en open en constructieve relaties na te streven met haar buren”.

Update 23:50

De Amerikaanse president Obama heeft verklaard diep bezorgd te zijn over Russische troepenbewegingen in Oekraïne. Schending van de landsgrenzen zou de situatie ernstig destabiliseren. Rusland zou daarmee ook het internationaal recht schenden, stelde Obama. Hij benadrukte dat er “kosten zullen zijn” een interventie in de Oekraïne. Wat dat dreigement inhield specificeerde hij niet nader. Hij wees op het zelfbeschikkingsrecht van Oekraïne en herbevestigde de samenwerking met Europese bondgenoten.

NRC meldt:

Volgens Kiev zouden er dertien Russische vliegtuigen zijn geland op een vliegveld bij Simferopol. In elk van die vliegtuigen zouden 150 militairen gezeten hebben. Rusland heeft erkend dat het militaire troepen heeft verplaatst op het Oekraïense Krim-schiereiland. Moskou zegt dat de missie bedoeld is om “de positie aan de Zwarte Zee te behouden”.

Video NOS: Gespannen sfeer, maar redelijk rustig in Simferopol

cc-foto: Twitter Julia Smirnova

Geef een reactie

Laatste reacties (76)