38

Obama wil af van oliesubsidies: ‘Dit is ons Spoetnik-moment’

Video: Obama zet in 'troonrede' ambities voor nieuw energiebeleid 

De Amerikaanse president riep tijdens zijn State of the Union op tot samenwerking. De Verenigde Staten is op veel vlakken nog steeds leidend, maar verliest steeds meer terrein aan andere economieën. Obama wil door de handen ineen te slaan een ‘Spoetnik-moment’ creëren.


Hij zei hierover:

‘Een halve eeuw geleden, toen de Sovjets ons in de ruimte versloegen met de lancering van een satelliet genaamd Spoetnik, hadden we geen idee hoe we hen konden aftroeven in de race naar de maan. NASA (het ruimteagentschap) bestond niet eens. Maar door te investeren in betere research en onderwijs, passeerden we niet alleen de Sovjets. We ontketenden een golf van uitvindingen die leidden tot nieuwe industrieën en miljoenen nieuwe banen.’

De Gazet van Antwerpen schrijft:

Dit jaar wil Obama een gelijkaardig effect creëren door in te zetten op hernieuwbare energie en nieuwe technologieën. Volgens de Democraat is olie een brandstof van het verleden. Obama meent dat de inspanningen voor heel wat nieuwe banen kunnen zorgen. Hij wil ook investeren in infrastructuur en onderwijs.

Obama wil dat tegen 2035 tachtig procent van de Amerikaanse energie uit hernieuwbare bronnen afkomstig is. Over vier jaar hoopt hij in het verkeer een miljoen elektrische wagens te zien.

Waar haalt hij het geld? Deels bij de olie-industrie, want hij wil die sector minder fiscale gunstmaatregelen toekennen.

Hij riep zoals altijd op tot een betere samenwerking tussen links en rechts in de politiek. Of een betere samenwerking tussen de Democraten en Republikeinen mogelijk is, is nog onduidelijk. Opmerkelijk was wel dat tijdens de speech de Democraten en Republikeinen zij aan zij in de zaal zaten. Normaal gesproken vormen zij tijdens de State of the Union aparte blokken. Aanleiding voor de verbroederende zetelschikking  was de schietpartij in Tuscon waarbij Congreslid Gabrielle Giffords zwaar gewond raakte.

Lees hier de volledige tekst van de State of The Union.

Geef een reactie

Laatste reacties (38)