5

Obama wil India permanent in VN Veiligheidsraad

Zetelverdeling Veiligheidsraad al langer ter discussie. VS heeft India nodig in Afghanistan, nu Pakistan niet stabiel is

De Amerikaanse president Barack Obama heeft maandag in een toespraak tot het parlement van India zijn steun uitgesproken voor een permanente Indiase zetel in de Veiligheidsraad. Dat meldt Trouw. De Amerikaanse president is drie dagen op werkbezoek in het Aziatische land.

De samenstelling en omvang van de Veiligheidsraad staan al langer ter discussie, zo schrijft Trouw. De Veiligheidsraad telt sinds 1965 vijftien leden waarvan er vijf permanent zijn en tien roterend. De permanente leden zijn al sinds 1946 de VS, Groot-Brittannië, Rusland, China en Frankrijk. Intussen willen meer landen, zoals Brazilië, India, Japan en Zuid-Afrika, een plak aan deze tafel. Obama plaatste zich maandag duidelijk achter de Indiase aanspraken op de beoogde zetel.

Obama’s voorganger Bush koos er volgens NRC Handelsblad al voor om de samenwerking met India te intensiveren om zo economisch en politiek tegenwicht te kunnen bieden aan China. Obama kiest minder expliciet voor India als tegenwicht voor China, maar heeft het land wel nodig in de oorlog in Afghanistan. De VS hebben er belang bij dat het conflict tussen India en aartsrivaal Pakistan niet verder oplaait. Dat kan immers Afghanistan verder destabiliseren. Om dat te voorkomen heeft Obama India en Pakistan tijdens deze reis opgeroepen de vredesbesprekingen te hervatten.
De Volkskrant schrijft ook dat de Amerikaanse president bij zijn bezoek aan India forse kritiek uitte op buurland Pakistan. Hij zei dat de Pakistaanse strijd tegen binnenlands extremisme “niet zo snel gaat als we zouden willen”.

In zijn toespraak voor het Indiase parlement wijdde wijdde Obama ook nog enkele woorden aan Nederland. Hij gebruikt Nederland als maatstaf om de tegenvallende Amerikaanse export naar India (2 procent) te illustreren, zo meldt NRC.

Onze totale handel met uw land is nog altijd minder dan onze handel met Nederland – dit is een land met minder inwoners dan de stad Mumbai.

NRC suggereert dat Obama een negatief beeld heeft van Nederland hij hier geen steun vond voor de voorgenomen sluiting van Guantánamo Bay en de NAVO-missie in Afghanistan.

Lees meer bij Trouw: Obama ziet India graag in Veiligheidsraad

NRC: Obama: Band met India sterker dan ooit

Obama: Nederland kleiner dan Mumbai

Volkskrant: Obama hekelt Pakistan, Birma en Irak

Foto-cc: Embassy New Delhi

Geef een reactie

Laatste reacties (5)