Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Obama zet Amerikaans congres buitenspel in strijd tegen IS

  •  
10-09-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Obama300_07.jpg
Update: Democraten willen wet om vijanden van IS te trainen ... Obama wil samenwerken, maar niet om toestemming vragen 
Het plan van aanpak van Barack Obama tegen de Islamitische Staat (IS) zal niet worden voorgelegd aan het Congres in de VS. Dat vertelde Obama aan de leiders van het Amerikaans parlement dinsdag. Een bijzondere zet omdat dezelfde avond het Witte Huis juist meldde dat Obama overtuigd is dat ‘het land sterker is en de acties tegen IS doeltreffender zijn als de president en het Congres samenwerken om een nationale dreiging als IS te verslaan’. Wat samenwerking in dat geval concreet inhoudt is niet bekend, want het vragen om toestemming omvat de presidentiële opvatting in ieder geval níet.
Updates onderaan
Mitch McConnell, leider van de Republikeinen, is het niet met Obama eens. Hij meent – geheel tegen de lijn van Obama in – dat het beter voor Obama en het land is als toestemming aan het Congres wordt gevraagd voor het IS-plan. Toch is het Congres zelf verdeeld over hun rol in de aanval tegen IS.
Woensdagochtend voerde de VS opnieuw vijf luchtaanvallen uit op IS-strijders in Irak. Daarbij zijn volgens de Amerikanen acht gevechtsvoertuigen en zes andere voertuigen vernietigd. De strijd blijft intensief voor Amerika, daarom wil Obama ook China in de coalitie tegen IS betrekken
Eerder heeft Obama al laten weten dat hij een concreet plan heeft om IS te verslaan, waarbij critici hun vraagtekens hebben. Vooral bij het Syrische deel van het plan, omdat het land verscheurd wordt door een burgeroorlog. Gevreesd wordt dat hij mee wordt gesleurd in het sektarische geweld in het land en zich partij ziet worden in twee burgeroorlogen: Irak en Syrie.  
Update 21.30 uur: De Democraten in de Amerikaanse Senaat bereiden een wet voor, waarin staat dat militaire instructeurs expliciet toestemming van het Congres moeten krijgen , om buitenlandse troepen te trainen in de strijd tegen Islamitische Staat (IS). Dat meldt The New York Times woensdag. De kwestie vormt een heikel punt omdat president Barack Obama heeft beloofd geen grondtroepen in te zetten de strijd in het Midden-Oosten. De instructeurs die Syrische rebellen of andere groepen zouden gaan trainen, zouden formeel ook tellen als ‘boots on the ground’.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.