10

Obama zoekt internationale steun voor reactie op Sony-hack

Noord-Korea blijft enige betrokkenheid bij de cyberaanval ontkennen

De Amerikaanse president Obama heeft aan een rits landen aangeklopt voor steun in de voorbereiding van een reactie op de Sony-hack, die eerder deze week na dreigementen aan het adres van Sony-personeel leidde tot het terugtrekken van de film Interview. In die film werd de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un om het leven gebracht, en de VS weten zeker dat Kim Jong-un ook achter de hack zit. Zelf ontkent Noord-Korea iets met de actie te maken te hebben.

De Amerikanen hebben contact opgenomen met het Verenigd Koninkrijk, Australië en Japan, Zuid-Korea en China. Maar ook met Rusland en dat is bijzonder omdat de VS op het moment een koude relatie onderhouden met het bewind van Poetin vanwege MH17, de Oekraïne en de internationale sancties tegen het land. Japan en Zuid-Korea hebben al laten weten mee te zullen werken aan een internationale reactie.

Noord-Korea heeft ontkend iets te maken te hebben met de cyberaanval maar de VS houden voet bij stuk. Voor een aanbod van Noord-Korea om bij te dragen aan het onderzoek naar de aanvallers is geen interesse. Niet eerder heeft het land een ander land van een cyberaanval beschuldigd.

NRC: VS kloppen aan bij landen voor internationale reactie op Sony-hack

Foto: IMDB

Geef een reactie

Laatste reacties (10)