Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Obama zoekt naar opties om Guantánamo te sluiten

  •  
10-10-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
gitmo.jpg
'Amerikaanse president wil desnoods om Congres heen werken om verkiezingsbelofte waar te maken'
De Amerikaanse president Barack Obama beloofde tijdens zijn verkiezingscampagne in 2008 nog voor het einde van zijn tijd als president de omstreden gevangenis Guantánamo (‘Gitmo’) te zullen sluiten. Lange tijd leek het erop dat hij deze belofte niet waar zou kunnen maken, omdat sluiting van de gevangenis in Cuba op veel weerstand vanuit de Republikeinse hoek kon rekenen. Maar, zo schrijft The Wall Street Journal, het Witte Huis is nu opzoek naar manieren om het Congres te kunnen omzeilen en sluiting alsnog mogelijk te maken.
RTEmagicC_gitmo620.jpg
In Gitmo kunnen terreurverdachten langdurig zonder proces worden vastgehouden. volgens Obama wordt hiermee het aanzien van Amerika geschaad. Zijn doel was dan ook om de gevangenis binnen 100 dagen te sluiten, maar al snel stuitte de president op weerstand in het Congres.
Zijn medewerkers laten weten dat Obama de gevangenis, waar momenteel nog zo’n 149 terreurverdachten vastzitten, het liefst met behulp van wetgeving wil sluiten, maar dat hij, wanneer dat onmogelijk blijkt, niet zal schuwen het Congres te passeren.
cc-foto: Steve Rhodes

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.