31

Obesitas is niet langer probleem van louter rijke landen

Overgewicht in ontwikkelingslanden sinds 1980 verdrievoudigd ... Wereldwijd kampt eenderde bevolking met obesitas

Een aantal jaar geleden was obesitas nog een typisch verschijnsel in rijke landen. Doordat men in het Westen de afgelopen decennia steeds meer suikers en dierlijke vetten is gaan eten, nam het aantal mensen dat kampt met overgewicht problematisch toe. Tegenwoordig lijkt overgewicht niet langer voorbehouden te zijn aan de rijke landen, ook in ontwikkelingslanden neemt het aantal toe. En drastisch. Sinds 1980 is het aantal toegenomen van 250 miljoen naar 904 miljoen.

De Britse denktank Overseas Development Institute (ODI) meldt dat van alle volwassenen op de wereld eenderde een overgewicht heeft. Dat zijn zo’n 1,46 miljard mensen. In 1980 was de nog 23 procent van de wereld.

In plaats van granen is men, ook in ontwikkelingslanden met opkomende economieën, steeds meet vet, suiker en dierlijk vet gaan eten. Onderzoeker Steve Wiggins legt uit:

“Mensen met hogere inkomens kunnen kiezen wat ze willen. Veranderingen in levensstijl, beschikbaarheid van bewerkt voedsel, advertenties en media-invloed leiden allemaal tot dieetveranderingen.”

In Nederland was begin jaren 80 slechts een kwart van de bevolking te zwaar, in 2012 was dat toegenomen tot 40 procent.

New Statesman: Why obesity is no longer a rich world problem

cc-foto: Carl Johan

Geef een reactie

Laatste reacties (31)