Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Obesitas wereldwijd levensbedreigender dan ondervoeding

  •  
14-12-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
154 keer bekeken
  •  
ANP-obese_300.jpg
Met uitzondering van de Sub-Sahara kampt ieder land met alarmerende obesitascijfers
Overgewicht is voor het eerst in de geschiedenis een groter probleem dan ondervoeding. Dat blijkt uit het Global Burden of Disease rapport, het grootste onderzoek ooit naar de wereldwijde gezondheidstoestand. Aan het onderzoek werkten bijna 500 wetenschappers in 50 landen mee.
Volkskrant: Obesitas voor het eerst wereldwijd groter probleem dan ondervoeding Met uitzondering van de Sub-Sahara kampt ieder land met alarmerende obesitascijfers, blijkt uit het rapport
We ontdekten dat er een enorme verschuiving in sterfte heeft plaatsgevonden”, vertelt Ali Mokdad, co-auteur van de studie, aan CNN. “Kinderen die vroeger stierven aan infectieziekten, kunnen nu zeer goed geholpen worden met vaccinaties. De wereld is nu zwaarlijvig en daar zien we de gevolgen van.”
De ongezonde westerse levensstijl wordt overal in de wereld overgenomen. In het Midden-Oosten zijn mensen dikker dan ooit. Wereldwijd zijn de alarmerende obesitascijfers de afgelopen twee decennia met 82 procent gegroeid.
De bestrijding van veel voorkomende infectieziekten, waardoor miljoenen kinderen gered worden weegt niet op tegen ziekten die voortkomen uit obesitas. Niet-overdraagbare ziekten als diabetes, beroertes en hart- en vaatziekten staan nu bovenaan de lijst van de belangrijkste oorzaken van een langdurig ziekbed.
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.