575

‘Objecten doorboorden MH17-vlucht’

Update: Onderzoeksraad publiceert rapport … Het woord raket valt niet één keer ...
BBC spreekt met pro-Russische ooggetuigen ... Rusland overweegt sluiten luchtruim voor westerse maatschappijen ... Brits onderzoek: Europa minder afhankelijk van Russisch gas

Vlucht MH17 van Malaysia Airlines, die op 17 juli boven Oekraïne werd neergehaald, is volgens de BBC door Russische soldaten beschoten. Op basis van gesprekken met ooggetuigen in het oosten van Oekraïne meldt de Britse omroep nu dat het BUK-raketsysteem, waarmee het vliegtuig vermoedelijk is neergehaald, door Russische soldaten zou zijn bestuurd.


Updates onderaan

BBC maakte een reportage waarin een aantal ooggetuigen aan het woord komt. De reportage wordt maandagavond in het programma Panorama uitgezonden. Verslaggever John Sweeney benadrukt erin drie ooggetuigen te hebben die gesproken die allen, los van elkaar, verklaren dat de raketinstallatie werd bemand door Russische soldaten. Ook zou de belangrijkste ooggetuige iemand zijn die voor de pro-Russische separatisten heeft gevochten, waardoor hij er geen belang bij zou hebben de Russen in kwaad daglicht te stellen. Volgens de ooggetuigen sprak de officier van dienst overigens ook nog eens met een Moskous accent, wat er op zou kunnen duiden dat het om een Rus gaat.

De onderzoeksjournalisten van de blog Bellingcat menen zelfs op basis van onderzocht foto- en videomateriaal ervan overtuigd te zijn dat Russische militairen met een BUK-raketsysteem het vliegtuig uit de lucht hebben neergeschoten.

EU vergadert over extra sancties tegen Rusland
Vorige week kwamen Oekraïne en Rusland nog een wapenstilstand overeen. Op een aantal schendingen na, is het staakt-het-vuren nog steeds in tact. Desondanks wil de EU Rusland toch extra sancties opleggen. Maandagavond komen de lidstaten nog bijeen in een extra vergadering over het wel of niet door laten gaan. Om strafmaatregelen af te kondigen, moeten alle landen daar unaniem over eens zijn. Dat lijkt nu niet het geval.

De bedoeling was dat de EU-lidstaten maandag via een schriftelijke procedure over het pakket maatregelen zou instemmen met het vrijdag overeengekomen pakket. Daarin zijn onder meer strafmaatregelen opgenomen gericht tegen Russische bedrijven als Rosneft en Gazprom, schrijft de Volkskrant. Alleen de aardgastak van Gazprom – de belangrijke energietoeleveraar van Europa – blijft onaangetast. Ook zou de zwarte lijst van personen die niet naar de EU mogen reizen worden uitgebreid en worden hun tegoeden bevroren.

De Russische premier Medvedev dreigt op zijn beurt met een pakket tegenmaatregelen, waaronder het sluiten van het Russische luchtruim voor westerse luchtvaartmaatschappijen. Medvedev:

“Als westerse bedrijven ons luchtruim moeten mijden, dan kan dat tot het failliet van veel luchtvaartmaatschappijen leiden, die nu al moeite hebben om te overleven. Het is niet de juiste weg. Maar de sancties tegen ons hebben niet geleid tot meer vrede in Oekraïne […] De economische sancties tegen ons hebben politiek gevolgen, die erger zijn dan welke exportmaatregel dan ook. Degene die strafmaatregelen instelt moet ook duidelijk beseffen dat dit uiteindelijk tot problemen leidt.”

Aan boord van vlucht MH17 waren 283 passagiers en 15 bemanningsleden. Onder de passagiers waren 196 Nederlanders.

Update 21.20 uur
De Europese Unie gaat Rusland toch nieuwe sancties opleggen. Binnen enkele dagen zullen deze van kracht worden. Dat heeft voorzitter van de Europese Raad, Herman van Rompuy, maandagavond verklaard. Wel is de invoering van de sancties met een aantal dagen uitgesteld.

Update dinsdag 10.08 uur

De MH17 is tijdens de vlucht in stukken gebroken, vermoedelijk als een gevolg van structurele schade veroorzaakt door een groot aantal objecten die met hoge snelheid het toestel hebben doorboord. Dat is de eerste conclusie die de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV) in een voorlopig rapport presenteert.

De OvV meldt geen aanwijzingen te hebben dat de crash is veroorzaakt door een technisch mankement of door handelen van de bemanning. De cockpit voice recorder, de flight data recorder en de gegevens van de luchtverkeersleiding wijzen allemaal uit dat de vlucht normaal verliep en abrupt eindigde.

Tegelijkertijd zegt de OvV dat het niet mogelijk was om onderzoek te doen aan de wrakstukken. De huidige conclusies konden gedaan worden aan de hand van het beeldmateriaal.

Het schadepatroon in de vliegtuigromp en de cockpit komt overeen met de schade die verwacht mag worden van een groot aantal objecten dat met hoge snelheid het vliegtuig van buitenaf heeft doorboord”, schrijft de raad.

De raad spreekt niet over wat de crash heeft veroorzaakt. De raad streeft ernaar om binnen een jaar een definitief rapport te publiceren.

Om preciezer vast te stellen wat de crash heeft veroorzaakt, zal meer onderzoek verricht moeten worden. De raad verwacht dat daarvoor in de komende periode aanvullend onderzoeksmateriaal beschikbaar komt.”

De opgelegde energiesancties op Rusland leiden in de toekomst tot minder problemen dan gedacht. Een Brits instituut berekende dat de afname van Russisch gas met een derde zou verminderen als EU-leiders meer prioriteiten gaan stellen om energie zuinige maatregelen te nemen. “De snelste en meer effectieve manier om de energie uit Rusland veilig te stellen, is minder te gebruiken”, zegt de Britse voormalige energie en veiligheids admiraal Morisetti tegen The Guardian. “Europese leiders overleggen momenteel het verstevigen van de energie zuinige maatregelen met 30 procent. Studies laten zien dat tot 2030 het energieverbruik met 40 procent zuiniger kan, zonder invloed van economische sancties.”

NRC: ‘MH17 neergehaald met BUK-raketsysteem door Russische soldaten

BNR: Rusland zinspeelt op sluiten luchtruim voor het Westen

De Volkskrant: EU vergadert vanavond over extra sancties tegen Rusland

Geef een reactie

Laatste reacties (575)