Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Oeganda kapt regenwoud voor suikerrietplantages

  •  
15-08-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
144 keer bekeken
  •  
Aapjes_oeganda_300.jpg
Niet alleen een bijzonder regenwoud wordt vernield, maar ook de landbouw dreigt door ontbossing ontregeld te worden
De Oegandese president Yoveri Museveni heeft toestemming gegeven om een groot stuk regenwoud te kappen voor het verbouwen van suikerriet. Natuurbeschermers zijn daarop op hun achterste benen gaan staan, want met deze beslissing vernietigt Museveni niet alleen een groot stuk natuur, maar dreigt ook de landbouw zo verstoord te raken dat oogsten zullen mislukken.
Eigenaar van het oerwoud is de Sugar Corporation of Uganda (SCOUL) dat gedeeltelijk in bezit is van de staat. Oeganda kampt met een suikertekort en wil daarom zelf nieuwe plantages aanleggen zodat ze geen suiker hoeft te importeren. Natuurbeschermers waarschuwen echter dat met de kap ook het Victoriameer kan dichtslibben. Neerslagpatronen kunnen daardoor verstoord raken met gevolgen voor de landbouw, schrijft Trouw.
Het Mabira-bos van in totaal 30.000 hectare mag voor 7.100 hectare gekapt worden. Het ongerepte regenwoud huisvest allerlei zeldzame apensoorten, vlinders, vogels en geneeskrachtige planten en is daarmee eveneens een populaire trekpleister voor toeristen. Museveni meent dat het deel dat gekapt gaat worden al dusdanig is aangetast dat het niet meer te redden is.
SCOUL is een dubieus bedrijf dat veel kritiek krijgt omdat het op slinkse wijze zich land weet toe te eigenen. Toen dit in april 2007 gebeurde zijn bij het neerslaan van demonstraties drie mensen omgekomen. Tientallen raakten gewond. Frank Muramuzi van het ‘Red Mabira Committee’ schat in dat de situatie ook deze keer weer uit de hand kan lopen.
De president zit te dromen. Het land is nu nog meer verenigd in haar weerstand tegen het vernietigen van het Mabira-bos. Hij kan het vergeten.
cc-foto: David D’o
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.