104

Oekraïne-crisis escaleert

Update: Burgemeester Charkov neergeschoten ... Nog zeven OVSE-waarnemers worden in Oekraïne vastgehouden ... Internationale druk neemt toe ... Obama stelt sancties in Rusland

Topman van de Organisatie voor de Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), Didier Burkhalter, wil dat de pro-Russische separatisten in Oekraïne alle gegijzelde waarnemers vrijlaten. Hoewel de vrijlating van een Zweed een stap in de goede richting is, moeten ook de resterende gijzelaars vrijkomen, stelt Burkhalter.

Vrijdag werden de OVSE-waarnemers in Slavjansk uit een bus gehaald door gewapende mannen. De waarnemers, vier Duitsers, een Tsjech, een Zweed, een Deen en een Pool worden beschuldigd van spionage voor de NAVO. Momenteel worden er nog zeven waarnemers vastgehouden. De gijzelnemer, benoemd door de separatisten burgemeester Ponomarev, ziet ze als wisselgeld en wil waarschijnlijk op deze manier onderhandelingen afdwingen met de regering in Kiev om een gevangenenruil mogelijk te maken.

Zondag werd in het stadhuis van Slavjansk een persconferentie georganiseerd. De leider van het OVSE-team, de Duitse kolonel Axel Schneider, zei dat ze goed worden behandeld:

De burgemeester van deze stad heeft ons zijn bescherming aangeboden en hij beschouwt ons als zijn gasten. Ik kan u vertellen dat het woord van de burgemeester een erewoord is. Er is ons geen haar gekrenkt.

Internationaal neemt de druk de waarnemers vrij te laten toe. Deden eerder de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry en Frank-Walter Steinmeier, zijn Duitse ambtsgenoot een oproep richting Rusland, nu volgt dus ook de OVSE zelf. ‘De veiligheid van internationale waarnemers moet te allen tijde gegarandeerd worden,’ luidt de verklaring van Burkhalter.

In Oekraïne zijn politici en journalisten steeds vaker het slachtoffer van ontvoering. Afgelopen week werd de Amerikaanse journalist Simon Ostovsky ook een aantal dagen vastgehouden.

Update maandag 11:00 uur
Opnieuw hebben pro-Russische separatisten een gemeentehuis en een politiebureau veroverd, meldt de NOS. Ditmaal in de stad Kostjantinovka, ten oosten van Oekraïne.

Een woordvoerder van het Oekraïense ministerie van Binnenlandse Zaken bevestigde maandag dat zeker dertig militanten het bureau hebben bezet. Het is nog onduidelijk wat de eisen zijn. Er wordt door de separatisten onderhandeld met de politiechef.

Een fotograaf van Reuters meldde dat hij twintig gewapende mannen het gemeentehuis binnen zag stormen. Dit wordt ook bevestigd door de woordvoerder van de regio Donetsk, waarin Kostjantinovka ligt.

De Amerikaanse president Obama heeft maandag aangekondigd nieuwe sancties in te stellen tegen Russische bedrijven en individuen. De sancties zullen vooral de directie omgeving van de Russische president Poetin treffen. Obama hoopt hiermee dat Poetin tot inzicht komt:

Het doel is niet om achter Poetin persoonlijk aan te gaan’, maar om hem te doen inzien dat zijn acties op termijn negatieve gevolgen kunnen hebben voor de Russische economie.

Waarschijnlijk zal ook de Europese Unie met eigen sancties komen, schrijft de Volkskrant

Update 11.44

De burgemeester van de Oekraïense stad Charkov is neergeschoten. Dat meldt het Russische persbureau Interfax. Hij is in zijn rug geschoten en wordt op dit moment geopereerd. De burgemeester zou pro-Russisch zijn.

Update 21.30 

In het oosten van Oekraïne, in Donetsk, is een protest voor de eenheid van Oekraïne aangevallen door pro-Russische separatisten, daarbij zouden enkele tientallen gewonden zijn gevallen. De 2.000 betogers in Donetsk droegen spandoeken met teksten als “Donetsk is Oekraïne!” en “Poetin neen!”. Volgens een cameraman van het Britse persagentschap Reuters werden de betogers plots aangevallen door tientallen mannen in militair uniform met honkbalknuppels. Ze sloegen op de betogers in en zouden hen ook met messen hebben bedreigd.

cc-foto: EPA/ROMAN PILIPEY

Geef een reactie

Laatste reacties (104)