23

Oekraïne moet Russen meer betalen voor gas

Rusland zet streep door gaskorting voor Oekraïne ... Tataren willen eigen autonome regio op de Krim 

De Russische Doema heeft maandag besloten vier overeenkomsten met Oekraïne over de Russische Zwarte Zeevloot op te zeggen. Dat meldt persbureau Interfax. Het gevolg van de opzegging van de overeenkomsten is onder meer dat Oekraïne in de toekomst meer zal moeten betalen voor Russisch gas.


Tot nu toe kreeg Oekraïne een korting van 100 dollar per duizend kubieke meter gas. In de toekomst gaat het tussen de 450 en 500 dollar betalen voor elke 1000 kubieke meter.

De Doema heeft ook bepaald dat de verlenging van het Russische contract voor de stationering van de Zwarte Zeevloot in de marinebasis in Sebastopol niet meer nodig is, nu Rusland de Krim heeft ingelijfd.

Tataren willen autonome regio
Op de Krim gaan Tataarse moslims onderzoeken of ze een autonome regio kunnen stichten. De minderheid is zo fel gekant tegen de Russische annexatie, dat het zich wil afscheiden. De Tataren vragen de internationale gemeenschap om ‘etnische en territoriale autonomie’. Hiermee willen ze voorkomen dat hun geloofsgenoten massaal de Krim verlaten en zich in het westen van Oekraïne gaan vestigen. De 300 duizend Tataren vormen ongeveer 15 procent van de totale bevolking van de Krim.

Moskou heeft tevergeefs zijn best gedaan de Tataren over te halen de kant van Rusland te kiezen in het conflict. De Tataren hebben echter geen hoge pet op van de Russen. In 1944 deporteerde Sovjet-leider Stalin de Tataren nog naar Centraal-Azië, vanwege vermeende collaboratie met de Duitsers.

Inmiddels trekt Rusland geleidelijk haar troepen terug van de grens met Oekraïne. Dat meldt AFP, dat een woordvoerder van het Oekraïense ministerie van Defensie heeft gesproken. Het Kremlin houdt vol dat de militairen daar bezig waren met militaire oefeningen, maar Oekraïne vreesde dat Rusland ook het oosten van het land wilde binnenvallen.

Update 14.00
In Oekraïne heeft het parlement ingestemd met het houden van een serie militaire oefeningen met de NAVO, deze zomer. Dinsdag en woensdag komen de NAVO-ministers van Buitenlandse Zaken bijeen in Brussel, waar ze over de kwestie-Oekraïne zullen spreken. Desondanks is er nog geen sprake van een NAVO-lidmaatschap voor Oekraïne. Wel zullen ze spreken over meer samenwerking.

Duitsland wil op zijn beurt de buitengrens van de NAVO extra bewaken. De regering wil zes gevechtsvliegtuigen naar de Baltische NAVO-staten Estland, Letland en Litouwen sturen, omdat met name Estland en Letland, die een aanzienlijke Russische minderheid hebben, vrezen voor Russische inmenging. Ook de VS, Groot-Brittannië en Frankrijk hebben eerder aangekondigd de Baltische staten te willen helpen verdedigen.

De NAVO ziet overigens nog geen signalen dat de Russen daadwerkelijk hun troepen aan de grens met Oekraïne aan het terugtrekken zijn. NAVO-topman Anders Fogh Rasmussen heeft dat laten weten.

cc-foto: Andy Wright

Geef een reactie

Laatste reacties (23)