137

‘Oekraïne op de rand van burgeroorlog’

NAVO stuurt meer troepen naar Oost-Europa ... Poetin belt VN-Chef Ban Ki-moon ... Militaire helikopters geland in Krematorsk, journalisten melden automatisch geweervuur te horen 

De regering in Kiev is een militaire operatie gestart tegen Russische separatisten in het oosten van Oekraïne die zo’n 10 overheidsgebouwen bezet houden.


Oekraïense militaire troepen zijn momenteel bezig met een ‘gerichte missie‘ in de Oost-Oekraïense stad Kramatorsk. Dat meldt het Oekraïense ministerie van Defensie. Volgens verslaggevers zijn twee militaire helikopters geland op het vliegveld van Kramatorsk en is automatisch geweervuur uit de richting van het militair vliegveld van de stad te horen.

De Russische premier Dmitri Medvedev heeft de hoop uitgesproken dat de Oekraïense autoriteiten ‘genoeg hersenen’ hebben om escalatie van het conflict te voorkomen: 

Oekraïne staat op het randje van een burgeroorlog en het is eng.

Pro-Russische separatisten die hun wapens niet inleveren zullen ‘geliquideerd’ worden. Dat heeft Oekraïense generaal die betrokken is bij de militaire operatie tegen de separatisten gezegd. Rusland is ondertussen gestopt met het teruggeven van Oekraïens wapentuig dat is buitgemaakt op de Krim. De maatregel zou bedoeld zijn om te voorkomen dat de wapens en munitie tegen burgers worden gebruikt in Oekraïne. Rusland zegt al 389 stuks militair materieel overgedragen te hebben aan Oekraïne, waaronder acht helikopters en drie marineschepen.

De NOS meldt:

Russische persbureaus melden dat de Oekraïense operatie tegens separatisten in het oosten is begonnen. Volgens persbureau Interfax heeft de Oekraïense interim-president Oleksandr Toertsjinov dat in het parlement gezegd. “Vannacht is de operatie begonnen in het noorden van de regio Donetsk. Die zal gefaseerd en verantwoordelijk verlopen. Doel van de actie is, en dat wil ik nog eens benadrukken, om de mensen in Oekraïne te beschermen”, zei de interim-president volgens Interfax.

Update dinsdag 20:00 uur
Inmiddels heeft het Witte Huis ook gereageerd op de laatste ontwikkelingen in Oekraïne. Een woordvoerder van de Amerikaanse regering stelt dat de verantwoordelijkheid om er voor te zorgen dat het land weer stabiel wordt bij de Oekraïense regering ligt. Ook moet deze regering de wet naleven. De situatie die is gecreëerd in het oosten van Oekraïne bieden de Oekraïense regering geen andere mogelijkheid dan te reageren, volgens de woordvoerder. Hij benadrukte dat Amerika niet van plan is ‘letale kracht’ te gebruiken.

Poetin verwacht op zijn beurt van de Verenigde Naties en de internationale gemeenschap een duidelijke veroordeling van de Oekraïense ‘illegale acties’, heeft hij in een telefoongesprek met VN-chef Ban Ki-moon laten weten. Hij doelde op ‘Kiev’s anti-constitutionele acties in het oosten van Oekraïne’ waaronder op het vliegveld van de stad Kramatorsk. Daar zijn volgens pro-Russische separatisten vier doden gevallen.

De Verenigde Staten lieten weten meer sancties te overwegen, maar niet vóór donderdag. Dan staan er ontmoetingen gepland met Rusland in Genève.

Update dinsdag 01:00 uur
President Poetin heeft in gesprek met de Duitse bonskanselier Angela Merkel gezegd dat door de escalatie van het conflict in Oekraïne het land op de rand van een burgeroorlog staat. Dat heeft het Kremlin dinsdag bekend gemaakt.

Daarnaast sprak de Russische president zijn ongenoegen uit over de ‘ongrondwettelijke’ koers van de Oekraïense regering. Het zint Poetin vooral niet dat ‘met geweld protesten worden onderdrukt’in het oosten van Oekraïne.

Zowel Merkel als Poetin benadrukte het belang van het geplande topoverleg tussen Oekraïne, de Europese Unie, Rusland en de VS. Beide leiders hopen dat de bijeenkomst ‘een duidelijke signaal afgeeft dat helpt de situaties een vreedzame richting te sturen’.

Update woensdag 07.30 uur
Nederland wil mogelijk F-16’s inzetten in het conflict rond Oekraïne. Dat maakte minister Hennis dinsdagavond bekend in het VARA-programma Pauw & Witteman. De inzet is nodig, om de Oost-Europese bondgenoten te helpen, aldus Hennis.

We zijn constructief en we zijn voor het geruststellen van onze oostelijke bondgenoten. We zijn lid van een bondgenootschap, met één reden. We nemen onze verantwoordelijkheid.”

Woensdag overleggen de NAVO-ambassadeurs over de inzet van vliegtuigen en schepen.

VN-chef Ban Ki-moon heeft laten weten voorlopig af te zien van een VN-vredesmacht. In een gesprek met Mexicaanse media zei hij dat zonder een duidelijk mandaat van de VN-Veiligheidsraad, het zenden van een vredesmacht geen optie is. Oleksandr Toertsjinov, de interim-president van Oekraïne had hier dinsdag nog om gevraagd. Omdat Rusland een mandaat kan tegenhouden met een veto, lijkt een mandaat ver weg.

Geef een reactie

Laatste reacties (137)