3

Oekraïne schrapt plannen voor NAVO-lidmaatschap

Nieuwe regering haalt banden met Moskou aan

De in februari gekozen president Viktor Janoekovitsj heeft de commissie die zijn voorganger had ingesteld om het lidmaatschap van de NAVO voor te bereiden opgeheven. Janoekovitsj richt zich meer op Rusland maar wil dat het land militair onafhankelijk blijft.

De stap is weinig verrassend constateert de Deutsche Welle omdat Janoekovitsj, die in februari met een krappe meerderheid verkozen werd, anders dan zijn rivaal en voorganger Viktor Joesjtsjenko een pro-Russische agenda heeft. Niettemin wordt de aankondiging wel gezien als een radicale beslissing. De commisie was zes jaar geleden door Joesjtsjenko in het leven geroepen tot grote woede van Rusland. Zo dreigden de Russen hun kernwapens op Oekraïne te richten.

Oekraïne is politiek verdeeld over de houding ten opzichte van het Westen. Het westelijk deel van het land wil juist meer toenadering, zoals lidmaatschap van de NAVO. In het oosten van het land en de Krim wordt de NAVO juist nog steeds gezien als een oude aartsvijand en is de bevolking meer Russisch gezind. Veelzeggend is dat sinds het aantreden van Janoekovitsj de officiële regeringswebsite weer in het Russisch beschikbaar is. Ook de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog speelt nog steeds een rol, meldt De Morgen

Tekenend hiervoor is het verbod door een Oekraïens rechter om de in 1959 in München door de KGB gedode separatist Stepan Bandera “held van Oekraine” te blijven noemen. Bandera had tijdens WOII met de nazi’s gecollaboreerd tegen de eigen Sovjetunie. Joesjtsjenko had kort voor het einde van zijn ambtstermijn Bandera die status toegekend, tot woede van Rusland een een rist andere staten. (dpa/adb)

Tegelijkertijd wil Janoekovitsj uitstralen dat het land vooral onafhankelijk is. Zo leidde zijn eerste buitenlandse reis naar Brussel in plaats van Moskou. Pasen bracht hij wel bij zijn Russische ambtsgenoot door.

foto: NATO, NATO-Ukraine Commission Meeting of NATO Foreign Ministers, NATO Headquarters, Brussels – 3&4 December 2009

Geef een reactie

Laatste reacties (3)