57

Oekraïne snel naar stembus

Oekraïense president, Porosjenko, laat het parlement ontbinden

Het Oekraïense parlement wordt ontbonden. Dat maakte president Petro Porosjenko maandagavond via Twitter bekend. De beslissing maakt de weg vrij voor nieuwe parlementsverkiezingen, die op 26 oktober zullen worden gehouden.

Porosjenko zou zijn beslissing hebben genomen, omdat ‘de meeste afgevaardigden instemden met dictatoriale wetten die de levens kostten van activisten die eerder dit jaar op het Maidan-plein betoogden’. Begin 2014 werden betogers tegen de toenmalige president Viktor Janoekovitsj beschoten door sluipschutters.

Peilingen zouden bovendien aantonen dat vier op de vijf Oekraïeners willen dat er nieuwe verkiezingen worden gehouden. Porosjenko:

De samenstelling van het huidige parlement strookt niet met het politieke sentiment in de Oekraïense samenleving. Ook waren de vorige verkiezingen, in 2012, niet democratisch of transparant. Het voldeed niet aan Europese standaarden.

Volgens Porosjenko strookt het huidige besluit wel met de grondwet, aangezien de regerende coalitie enkele weken geleden uiteen viel. 

cc-foto: Utenriksdepartementet UD

Geef een reactie

Laatste reacties (57)