28

Oekraïne waarschuwde NL’se diplomaten over gevaren luchtruim

Het kabinet speelde de informatie niet door naar luchtvaartmaatschappijen

Het kabinet heeft de oppositie de antwoorden verschaft over wat er bekend was over het luchtruim boven Oekraïne voor de fatale aanslag op MH17. Donderdagavond ging er een brief vanuit het kabinet naar de Tweede Kamer.

D66’er Sjoerd Sjoerdsma via Twitter:

Maar op de helft van onze vragen is geen antwoord gegeven. Ik hoop dat het kabinet alsnog met alle antwoorden komt. Dat mag vijf maanden na het neerhalen van vlucht MH17 toch wel gevraagd worden?

Diplomaten
Het kabinet heeft de Tweede Kamer laten weten dat er inderdaad informatie beschikbaar was gesteld door Oekraïne aan Nederlandse diplomaten dat er gevaren waren in het Oekraïense luchtruim. Dat gebeurde drie dagen voor de MH17-ramp. CDA’er Omtzigt wil meer informatie daarover ontvangen.

Een Nederlandse diplomaat is op 14 juli door Oekraïne geïnformeerd, maar wat er daarna is gebeurd, is niet bekend. Ik wil de memo uit Oekraïne zien en ook de notulen van hoe het besproken is in Den Haag.

Er werden geen waarschuwingssignalen doorgespeeld naar de luchtvaartmaatschappijen, schrijft het kabinet. Extra veiligheidsmaatregelen waren niet nodig voor wat betreft de burgerluchtvaart vindt de minister.

Er vond met enige regelmaat overleg plaats over de politieke en veiligheidssituatie in het algemeen in Oekraïne en daarover is gerapporteerd aan de Nederlandse bewindspersonen. Er is geen specifiek overleg geweest over de veiligheid van het luchtruim boven Oost-Oekraïne. Uit de informatie die op dat moment bekend was bij het kabinet, is niet geconcludeerd dat extra maatregelen moesten worden getroffen. De Oekraïense autoriteiten hadden het luchtruim boven de 32.000 ft (9,753 kilometer) als veilig verklaard. De MH17 vloog boven die hoogte. Relevante veiligheidsinformatie over vluchtzones wordt door de NCTV gedeeld met de luchtvaartmaatschappijen. Voor zover luchtvaartmaatschappijen niet over Oost-Oekraïne vlogen, betrof dat besluitvorming van enkele maanden eerder die verband hield met de onduidelijke situatie in de Krim.

NOS: Verbazing over timing MH17-uitleg

Geef een reactie

Laatste reacties (28)