537

Oekraïne wil bij de NAVO

Nieuwe wet moet lidmaatschap mogelijk maken ... Rasmussen respecteert wens ... Poetin vergelijkt Oekraïens leger met nazi's

Oekraïne wil lid worden van de NAVO. Het land wilde dat jaren terug ook al maar dat werd door een pro-Russische regering verhinderd door het land een neutrale status te geven. Die maatregel wordt nu ongedaan gemaakt.


De NOS meldt:

De Oekraïense premier Jatsenjoek wil dat het parlement voorbereidingen treft voor een mogelijk NAVO-lidmaatschap. Daarvoor moet de officiële Oekraïense status van niet-gebonden land worden geschrapt. 

NAVO-secretaris-generaal Rasmussen zei in een reactie dat de NAVO een Oekraïense koerswijziging “volledig respecteert”. (…) Over een mogelijke Oekraïense toetreding zei Rasmussen dat al in 2008 was besloten dat een NAVO-lidmaatschap voor Oekraïne in het verschiet ligt, mits het land aan alle voorwaarden voldoet.

Jatsenjoek legt een voorstel aan het parlement voor waarin bepaald wordt dat Oekraïne zich niet mag aansluiten bij verdragsorganisaties die samenwerking met Rusland behelzen, zoals de Euraziatische Unie. Oekraïne heeft eerder al aan de Verenigde Staen gevraagd om buiten NAVO-verband om de status van bevoorrechte bondgenoot te krijgen meldt Ukranian News.

Het land maakt al deel uit van het partnerschap voor vrede met de NAVO. In 2008 had het land al lid moeten worden van de verdragsorganisatie maar de vorige (pro-Russische) president stak daar een stokje voor door het land officieel een ongebonden status toe te kennen.

Ondertussen heeft de Russische president Poetin olie op het vuur gegooid door het optreden van het Oekraïense leger te vergelijken met nazi’s die Leningrad belegerden. 

De VRT schrijft:

Poetin heeft opnieuw oorlogstaal gesproken over het conflict in Oost-Oekraïne. Volgens hem is het echte probleem dat de Oekraïense regering niet wil onderhandelen met de pro-Russische separatisten.

In een uithaal vergeleek hij het optreden van het Oekraïense regeringsleger in Oost-Oekraïne met het beleg van Leningrad (nu opnieuw Sint-Petersburg) door nazi-Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog. “Sommige mensen hebben andere standpunten over geschiedenis en de geschiedenis van mijn land, maar volgens mij is het Russische en het Oekraïense volk in wezen één volk”, zegt Poetin voort.

Dat Rusland actief mee zorgt voor de onrust in Oost-Oekraïne wordt ontkend, net zoals dat Moskou blijft ontkennen dat het soldaten heeft in het Oosten van Oekraïne.

Poetin heeft de mensenrechtenorganisatie van Verontruste Soldatenmoeders op de lijst van ‘buitenlandse agenten’ gezet. De Volkskrant schrijft:

Soldatenmoeders hebben de afgelopen dagen laten weten dat families stoffelijke overschotten hebben teruggekregen en dat onduidelijk is waar de militairen zijn gestationeerd. Ook zouden militaire ziekenhuizen in de regio Rostov veel gewonden van Russische origine hebben binnengekregen.

Geef een reactie

Laatste reacties (537)