61

Oekraïne wil muur langs grens met Rusland

Muur moet Oekraïne veiliger maken ... Rusland ontkent betrokken te zijn bij strijdgeweld in Oekraïne

Een kwart eeuw nadat de Muur die de machtsblokken Europa scheidde werd neergehaald wil Oekraïne nu een muur bouwen langs de grens met Rusland. Dat zei de Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek dinsdag in een toespraak aan de vooravond van de NAVO-top in Wales, meldt persbureau Reuters.

Volgens Kiev smokkelt Rusland wapens en strijders over de landsgrenzen heen. Tijdens zijn toespraak vertelde Jatsenjoek dat hij Rusland beschouwt als een terroristische staat die oorlog voert op Oekraïens grondgebied.

Niet alleen Jatsenjoek ijvert voor de bouwplannen van de muur. Zo liet de Oekraïense miljardair Ihor Kolomoiski maanden geleden al weten 100 miljoen euro te willen bijdragen aan de mogelijk nieuwe grensbewaking. Afmetingen: twee meter hoog en dertig centimeter dik. Verder moet dit nieuwe project voorzien worden van elektronische alarmen, loopgraven en mijnenvelden. Onduidelijk is langs welk deel van de grens deze muur zou moeten gaan lopen.

Het conflict tussen Rusland is omhuld door onduidelijkheden. Zo ontkent Rusland betrokken te zijn bij de separatisten in Oekraïne, wat als onwaar wordt afgedaan door Kiev en Washington. Ook ontkent de Russische president Poetin dat hij akkoord is gegaan met een staakt-het-vuren aangezien ‘Rusland geen partij is in het conflict’.

In februari van dit jaar werd Arseni Jatsenjoek nog gekozen als premier van Oekraïne, en kreeg zijn coalitieregering de leus ‘Europese keus’ mee. Ook riep hij destijds Rusland op tot samenwerking. 

De Amerikaanse president Obama verzekerde woensdag in Estland dat er ‘geen kans op een bestand is in Oekraïne als Rusland niet toegeeft dat het een greep heeft op de separatisten en als de Russische wapenleveranties aan die groep niet ophouden’.

Zie ook: Rusland en Kiev akkoord over staakt-het-vuren Oost-Oekraïne… Of toch niet  

Bron: Volkskrant Oekraïne wil muur bouwen langs grens met Rusland

Geef een reactie

Laatste reacties (61)