Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Oekraïne zet vraagtekens bij Nederlandse aanpak onderzoek MH17

  •  
29-10-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
59 keer bekeken
  •  
mh17300.jpg
Van Oekraïne mocht Rutte rechtstreeks met de rebellen onderhandelen maar dat deed hij niet ... Maleisië is boos omdat het niet betrokken wordt bij het onderzoek
De eerste dagen na de MH17-ramp kon Nederland rechtstreeks met de rebellen onderhandelen, indien ze dat had gewild. Dat zei de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Pavlo Klimkin in Nieuwsuur woensdagavond.
Pavlo Klimkin:
RTEmagicC_oekraine620.jpg
Wij konden de Volksrepubliek Donetsk niet erkennen maar toegang tot de rampplek zeker stellen was geen politieke zaak: het was een morele verplichting.
De kolonel en legerwoordvoerder Andrey Lysenko voegt daar nog aan toe:
De Nederlandse regering had alles moeten doen om volledige informatie te krijgen.
Rutte was dus voorzichtiger dan nodig volgens Oekraïne. Want dit is wat Rutte twee maanden geleden zei:
Nederland is een staat, Oekraïne is een staat, dat deel van Oekraïne is in strijd met het internationaal recht. Wij erkennen het niet. (..) Als in Nederland een rebellenbeweging een deel van Gelderland zou hebben bezet, zou ik er ook grote moeite mee hebben als mijn Duitse of Franse collega met hen zou praten.
De minister van Buitenlandse Zaken, Pavlo Klimkin, illustreert aan de hand van een voorbeeld dat het ook ander kon:
Maleisië tekende zelfs formele documenten met de Volksrepubliek Donetsk, maar die hadden helemaal geen politieke of wettelijke consequenties. Als het werkt vinden wij dat prima.
Nederland kwam pas twee weken na de crash in actie op de rampplek.  Ook de OVSE zegt dit te betreuren. Michael Bociurkiw, woordvoerder Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE):
De eerste dagen waren cruciaal: de rampplek was kwetsbaar. Onze boodschap was: kom zo snel mogelijk.
Ook in Maleisië heeft het Nederlandse optreden na de MH17-ramp veel kwaad bloed gezet. De Maleisische ambassadeur in Nederland, Fauziah Mohd Taib:
We zijn, ondanks herhaald aandringen van onze kant, niet betrokken bij het gezamenlijke onderzoeksteam dat door Nederland wordt geleid. En dat terwijl het om onze nationale luchtvaartmaatschappij gaat. We willen recht doen aan de slachtoffers die omkwamen bij de ramp.
Reactie ministerie van Buitenlandse Zaken op Oekraïne over onderhandelingen met rebellen:
Vanaf het eerste uur is het een principieel kabinetsbesluit geweest om niet in directe onderhandeling te treden met de separatisten. Dat had ons kwetsbaar en chantabel gemaakt. Er was een alternatief voorhanden via de OVSE dat goed werkte en bovendien de voorkeur van Oekraïense autoriteiten had. Nederland waardeert de goede en intensieve samenwerking met Oekraïne, Maleisië en Australië in de nasleep van de ramp met vlucht MH17. We zullen er alles aan blijven doen om in voortdurend overleg met de meest betrokken landen de afwikkeling van de ramp zo snel mogelijk en met respect af te ronden.” 
De ramp roept nog altijd veel vraagtekens op. Zo is onduidelijk waarom Delta en British Airways het oorlogsgebied vermeden terwijl  Malaysia Airlines dat niet deed.
Cc-foto: still uitzending Nieuwsuur 29-10-2014 / Mac-Dsky Photopgraphy

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.