10

Oeps: Nederland moest toch wél een belastingparadijs zijn

Vorige week werd Nederland, samen met nog drie landen, op het nippertje niet tot belastingparadijs bestempeld door het Europees Parlement. 327 leden stemden voor, maar ook 327 leden stemden tegen, waardoor het voorstel het niet haalde. Een foutje, zo blijkt nu. De Duitse christendemocraat Karl-Heinz Florenz wilde vóór stemmen, maar drukte op het verkeerde stemknopje.

Een domme vergissing, zo noemt Florenz het zelf. Het stemmen in het Europees Parlement gaat vaak uren achter elkaar door en dan is een foutje zo gemaakt, legt hij uit. In het geval van stemmen voor Nederland als belastingparadijs is dat later alsnog gecorrigeerd, maar het voorstel was toe al verworpen. Nederland is dus – net als Ierland, Malta en Luxemburg – op papier geen belastingparadijs.

Het voorstel kwam van PvdA’er Paul Tang. Dat zijn voorstel officieel verworpen is, maakt wat Tang betreft niet heel veel uit. Want, zo zegt hij: ‘Of het nou de helft van de stemmen is of de helft plus één. Nederland¬¬ zal zich achter de oren moeten krabben.’

Bron: NOS / Foto Karl-Heinz Florenz: European Parliament

Geef een reactie

Laatste reacties (10)