25

Oeps, sociaal akkoord toch niet zo ‘in beton gegoten’

Minister Asscher van Sociale Zaken spreekt nu van een akkoord op hoofdlijnen en het begin van een nieuw stelsel

Lodewijk Asscher erkent dat hij te stellig was toen hij vorige week zei dat het sociaal akkoord in beton gegoten was. “Ik heb een klassieke fout gemaakt door de woorden van een vragensteller te herhalen: in beton gegoten. Dat had ik niet moeten doen’, zegt de minister van Sociale Zaken dinsdag in een interview in De Volkskrant.

De oppositie was niet te spreken over de uitspraak van Asscher. CDA-leider Sybrand Buma zei deze te ervaren als een “uitgestoken vuist in plaats van een uitgestoken hand.”

Nu zegt Asscher dat in het akkoord toch vooral afspraken op hoofdlijnen staan.

“Het vergt nog veel uitwerking. Ik ben benieuwd welke accenten de andere partijen leggen in het debat.”

WW
De minister verdedigt het akkoord deze week in de Tweede Kamer. In de Volkskrant van dinsdag neem hij alvast een voorschot. Asscher gaat met name in op het herstel van de WW dat in het akkoord is opgenomen.

Werknemers gaan zelf een premie van 10 euro per maand betalen. Daardoor kan de duur van de uitkering op maximaal drie jaar blijven staan. Het kabinet wilde die inkorten tot maximaal een jaar.

De vernieuwde WW noemt Asscher het begin van een nieuw stelsel. In 2020 moeten vakbeweging en werkgevers namelijk weer zelf verantwoordelijk zijn voor de uitkeringen aan werklozen, zo schrijft de Volkskrant. Mogelijk gaat dat ook gelden voor uitkeringen aan arbeidsongeschikten. De uitkeringen krijgen dan weer het karakter van echte verzekeringen, waar mensen direct premie voor betalen.

Asscher:

Omdat de premies nu door werkgevers en via de belastingen worden betaald, realiseren mensen zich onvoldoende dat ze ergens voor betalen en tot zekere hoogte verzekerd zijn tegen inkomensverlies. In de nieuwe opzet komen prikkels die werkgever en werknemer stimuleren ook in goede tijden te investeren in scholing, in arbeidsomstandigheden en in nadenken over carrièreperspectief.

Advies
Asscher zal het advies inwinnen van de Sociaal Economische Raad van vakbeweging, werkgevers en onafhankelijke leden. Op verzoek van de sociale partners gaat het dan ook om de uitkering bij arbeidsongeschiktheid. Het uitgangspunt is dat werknemers meer betrokken raken. Dit was een eis van FNV-voorzitter Ton Heerts bij de onderhandelingen.

Volkskrant: Asscher: vernieuwde WW is begin nieuw stelsel

Volkskrant betaalde toegang: De lente begon voor Lodewijk Asscher op 11 april

Geef een reactie

Laatste reacties (25)