206

Oeps! ‘VVD-programma toch niet het beste’

Van der Ploeg en Vermeend relativeren eigen rekenmodel 'De Baas van Nederland'

PvdA-prominenten Van der Ploeg en Vemeend baarden maandag opzien met hun website De Baas van Nederland waar de economische gevolgen van verkiezingsprogramma’s worden doorgerekend. Daarbij kwam het VVD programma als beste uit de bus, een uitkomst die door onder meer De Telegraaf dankbaar werd opgepikt als verlossende boodschap.

In de Volkskrant van vandaag plaatsen Vermeend en Van der Ploeg kanttekeningen bij die conclusie.

Het is volgens Van der Ploeg zeker te vroeg voor de vergaande conclusies die De Telegraaf gisterochtend trok onder de kop ‘VVD beste programma’. ‘Het VVD-programma is op korte termijn, de eerste vier jaar, slechter voor de economie. Bovendien kun je je afvragen of de VVD-maatregelen politiek haalbaar en wenselijk zijn’, aldus Van der Ploeg

Het CPB zette al eerder vraagtekens bij de haalbaarheid van het VVD-programma. De partij wil minder betalen aan de EU en fors bezuinigen op het ambtenarenapparaat. Die laatste maatregel blijkt in de praktijk vaak onuitvoerbaar en het is ernstig de vraag of de EU akkoord gaat met een lagere bijdrage van Nederland.

Volgens de PvdA-economen heeft het door henzelf ontworpen model te weinig oog voor de vraagkant. Door de enorme bezuinigingen nemen ook de bestedingen af wat ongunstig is voor de economie.

‘Je moet je ook realiseren ten koste waarvan de economische groei wordt geboekt’, zegt Vermeend. ‘Het VVD-programma leidt tot een schevere inkomensverdeling en tot veel minder banen in de collectieve sector.’

Zie ook: De Baas van Nederland: VVD-programma meest economisch

Geef een reactie

Laatste reacties (206)