Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Oerfrietjes

  •  
22-02-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
101 keer bekeken
  •  
oer_300.jpg
Patat werd ooit uitgevonden op de Parijse brug Pont Neuf en die frietjes werden zo gemaakt
Er bestaan verschillende verhalen over de uitvinding van frites. Volgens een daarvan werd frites voor het eerst gemaakt in een frituur op de Pont Neuf, de beroemdste en oudste brug van Parijs.
De frites zouden daar ergens in de helft van de negentiende eeuw zijn geïntroduceerd. De Belgen bestrijden dat natuurlijk en claimen veel eerder te zijn geweest. Onduidelijk is sinds wanneer er in Nederland patat wordt gegeten. Volgens sommige bronnen was dat sinds begin 20e eeuw het geval in de toenmalige Rotterdamse hoerenbuurt, waar nu de Meent is. Amsterdam zou er pas veel later kennis mee hebben gemaakt.
Pommes Pont Neuf zijn anders dan de friet die we kennen van de snackbar. Ze worden tegenwoordig geserveerd in de betere restaurants. In bovenstaande video van Foodtube wordt gedemonstreerd hoe je Pommes Pont Neuf maakt. Je hebt er kruimige aardappelen voor nodig. En passant fiksen ze ook nog wat zelfgemaakte mayonaise voor elkaar. Maar die kun je natuurlijk ook gewoon uit een potje halen.
Iedere vrijdag in Lekker bij Joop: Eten

Meer over:

nieuws, lekker
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.