8

OESO tikt Nederland op de vingers om belastingtrucs

Nederlandse brievenbusconstructies voor multinationals schaden andere landen

De OESO is niet blij met de brievenbusconstructies waarmee multinationals belastingen ontwijken via Nederland, zo schrijft de Volkskrant woensdag. “Zo eroderen ze het fiscale fundament van veel landen”, zei Angel Gurría, de baas van de club van rijke landen, dinsdag bij de presentatie van een rapport over het onderwerp.

Multinationals zijn het afgelopen decennium “agressiever” geworden in het najagen van belastingvoordeeltjes, signaleert de OESO in het rapport Adressing Base Erosion and Profit Shifting. Ze maken misbruik van regels die zijn opgesteld om te voorkomen dat de grote bedrijven dubbele belasting betalen. Dat de trucs “technisch legaal” zijn, maakt ze niet minder kwalijk, stelt Gurría. 

Nederland prijkt in het rapport op de eerste plaats in de top tien van landen waar Amerikaanse firma’s hun winsten naartoe sluizen, zo meldt de Volkskrant (betaalde toegang). De winsten staan hier in geen verhouding tot de reële economische bedrijvigheid, ziet de OESO.
Uit onderzoek van de Volkskrant bleek eerder dat de honderd grootste bedrijven van de wereld in 2011 in totaal 57 miljard euro door Nederland hebben gesluisd, zonder veel belasting te betalen. Staatssecretaris Weekers van Financiën verdedigt de belastingtrucs met het argument dat ze legaal zijn en voor Nederland geld opleveren.
Volgens de OESO zijn de belastingregels in veel landen achterhaald. De OESO pleit voor een wereldwijde aanpak, en gaat daartoe in gesprek met zijn leden.
Volkskrant (betaalde toegang): OESO veroordeelt brievenbusroute

Geef een reactie

Laatste reacties (8)