99

Of ‘wij’ nu willen of niet: Griekenland helpt allerarmste Grieken

Grieks parlement stemt in met wetsvoorstel à 200 miljoen euro om arme Grieken tegemoet te komen ... Europese Commissie uit zorgen vanwege terugbetaling steunpakket

Het Griekse parlement heeft woensdag met een overweldigende meerderheid een wetsontwerp goedgekeurd dat de armste gezinnen in het land moet gaan steunen. Ondanks het voorbehoud van de internationale kredietverleners – die voorafgaand aan de stemming overleg hadden gevraagd met de Griekse regering – stemde een grote meerderheid voor het hulppakket.

30.000 gezinnen in Griekenland hebben een dusdanig laag inkomen, dat ze geholpen moeten worden met gratis stroom en een huurtoelage tot 220 euro per maand. In totaal 300.000 Grieken krijgen van de linkse regering van premier Tsipras voedselbonnen. Hiermee wil de regering tegemoet komen aan degenen die het hardst zijn getroffen door de economische crisis en de bezuinigingen.

De Europese Commissie had voorafgaand aan de stemming het parlement nog gewaarschuwd voor unilaterale stappen. Op 20 februari zijn de Grieken en de kredietverleners – waaronder de Europese Commissie – het nog eens geworden over de voortzetting van het steunprogramma. Gevreesd wordt nu dat dit nieuwe wetsvoorstel hierin zal interveniëren.

Desalniettemin zei Eurocommissaris Pierre Moscovici woensdag nog dat de Commissie zich niet verzet tegen hulp voor de allerarmsten. Maar, zo voegde hij eraan toe, de kredietverleners moeten de budgettaire impact van de maatregelen wel kunnen beoordelen.

Het Griekse parlement ging desalniettemin over tot stemming en heeft het wetsvoorstel goedgekeurd. Vrijdag wordt bovendien ook nog gestemd over een andere wet, die de Grieken meer tijd moet bieden om achterstallige belastingen en bijdragen aan pensioenfondsen te betalen.

De wet die woensdag is goedgekeurd wordt op 200 miljoen euro geraamd.

Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker is ongerust over de zelfstandige koers die Griekenland nu ingeslagen lijkt. Hij is “niet tevreden met de vooruitgang die de voorbije dagen is gemaakt. Ik zou willen dat iedereen weer samen optrekt”, aldus Juncker.

De Morgen: Grieks parlement keurt humanitaire noodmaatregelen goed

cc-foto: Lorenzo Gaudenzi

Geef een reactie

Laatste reacties (99)